De luni, ISU Bihor, SMURD-ul şi Ambulanta Bihor îşi vor uni forţele pentru a-şi eficientiza munca, în folosul celor aflaţi în situaţii speciale, nedorite.
Astfel, luni va începe să funcţioneze dispeceratul integrat ISU-Ambulanta, iar deschiderea acestui nucleu extrem de important în managementul situaţiilor de urgenţă va fi marcat prin prezenţa secretarului de stat dr. Raed Arafat şi a şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, nimeni altul decât fostul comandant al ISU Bihor, generalul de brigadă Ioan Baş.
Cot la cot
„Operaţionalizarea Dispeceratului Integrat ISU-Ambulanţă” are în vedere gestionarea exemplară a celor ce sună la 112 şi au nevoie de ajutor medical sau/şi de la pompieri.
Dispeceratul integrat este situat la sediul ISU Bihor, de pe str. Avram Iancu, din Oradea, într-o încăpere modernizată special încă acum patru ani. Aici vor lucra de acum nu doar pompieri şi angajaţi SMURD ci şi asistenţi şi medici de la Ambulanta Bihor.
Dr. Daniela Petrişor, managerul Ambulanţei Bihor, a declarat că la dispeceratul integrat va lucra pe fiecare tură câte un asistent de la Ambulanţă şi câte un medic de la Ambulanţă, prin rotaţie cu medici de la SMURD.
Dr. Hadrian Borcea, medic-şef la UPU-SMURD Bihor, a declarat că la dispecerat vor fi practic tot timpul câte trei persoane specializate în medicina de urgenţă: doi asistenţi (unul de la Ambulanţă şi unul de la SMURD) şi câte un medic (prin rotaţie, de la Ambulanţă respectiv SMURD).
Care e câştigul?
În Bihor timpul în care o maşină de urgenţă ajunge la un caz de urgenţă este mai mic decât în alte judeţe şi de luni încolo, se va scurta şi mai mult. Funcţionarea acestui dispecerat integrat va reduce timpul de aşteptare pentru că persoana care va suna la 112 să ceară ajutor nu va mai trebui să răspundă şi la întrebările operatoarei de la 112 ci doar la cadrul medical specializat de la dispecerat. Nu se vor mai da legături de la o instituţie la alta pierzându-se timp şi prin urmare decizia legată de tipul de echipaj ce va trebui să se deplaseze la caz va fi mai bună şi mai rapid luată de către urgentiştii de la ISU Bihor, Ambulanta Bihor, SMURD. Este important şi faptul că dispar dispeceratele mici ale Ambulanţei din judeţ, adică alte verigi intermediare, echipajele de acolo urmând să primească de la dispeceratul integrat de la Oradea ordinele pentru plecările la caz.
Citiți principiile noastre de moderare aici!