Proiectul a beneficiat de finanţare europeană, prin programul Regio. În cadrul acestui proiect, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Crişana a judeţului Bihor a fost dotat cu 5 autospeciale cu apă şi spumă, o autospecială CBRN (chimic, biologic, radiologic, nuclear), o autospecială pentru descarcerări grele, trei ambulanţe de prim-ajutor şi o ambulanţă de reanimare.
Valoarea acestor echipamente aduse în Bihor s-a ridicat la 7.685.268 lei noi. Este a doua investiţie ca valoare materială dintre cele şase ISU prinse în proiect, după ISU Maramureş. Cei din Maramureş au fost desemnaţi centru de comandă şi control mobil, fiind dotaţi cu echipamente în valoare de 10.092.702 lei noi. Valoarea totală a proiectului pentru ISU-rile din regiunea de nord-vest (Bihor, Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu-Mare, Bistriţa-Năsăud) prin Regio se ridică la circa 52 milioane de lei noi, din care finanţare nerambursabilă de circa 41,1 milioane de lei noi (85% UE, 13% buget de stat, 2% contribuţia consiliilor judeţene).
Acoperire mai bună
În plan practic, aceste echipamente îşi găsesc utilitatea astfel: dacă la începutul proiectului exista o autospecială pentru intervenţii în caz de incendiu la un număr mediu de 22.615 de locuitori, la sfârşitul proiectului acest număr de locuitori a scăzut la 18.151 locuitori. De asemenea, înainte aveam o autospecială pentru descarcerare grea la 689.745 de locuitori, iar acum există o asemenea maşină la doar 275.898 locuitori. Înainte de aducerea echipamentelor, în nord-vestul ţării o ambulanţă de prim-ajutor deservea în medie 145.209 locuitori, iar acum o asemenea salvare are o arie mult mai mică de acoperit: doar 68.974 locuitori. Şi la ambulanţele de reanimare s-au făcut progrese, numărul locuitorilor deserviţi scăzând de la 909.659 la 459.830 locuitori.
O dată cu aceste dotări, evident că au scăzut şi timpii de reacţie. De la 38 de minute în mediul rural s-a ajuns la intervenţii în 17 minute, iar în mediul urban timpul de reacţie a scăzut de la 18 la 9 minute.
„Sunt fericit că aceste investiţii se văd în viaţa bihorenilor, în siguranţa bihorenilor. Vreau să îi felicit pe toţi, în primul rand pe inspectorul-şef pentru modul responsabil în care abordează această sarcină deloc uşoară, într-o continuă luptă cu secundele, luptă care se răsfrânge în vieţile tuturor bihorenilor”, a declarat ieri Cornel Popa, preşedintele CJ Bihor, instituţie care a contribuit cu finanţarea a 2% din noile echipamente.
Împuternicit inspectorul-şef al ISU Crişana, maiorul Sorin Caba, a informat că anul viitor vor mai fi aduse două autospeciale. Ca şi dotări, Caba a afirmat că acum suntem la nivelul celor din Germania şi Marea Britanie, chiar dacă ISU mai foloseşte încă şi maşini vechi de treizeci de ani. „Stăm bine la ambulanţe, dar mai trebuie achiziţionate echipamente specifice activităţii de pompier”, a declarat Caba.
Citiți principiile noastre de moderare aici!