Cu prilejul „Zilei Protecţiei Civile din România”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crișana” al Judeţului Bihor va organiza o serie de activităţi ce vizează informarea populaţiei cu privire la tipurile de riscuri specifice judeţului nostru, precum şi familiarizarea cetăţenilor cu măsurile specifice de prevenire a manifestării acestora şi cu regulile de comportare în caz de dezastre.
Începând cu ora 10:00, până la ora 14:00, porțile structurilor de intervenție a subunităţilor din întreg judeţul vor fi deschise publicului larg. Cu acest prilej, vizitatorii vor putea asista la exerciții specifice, sesiuni de informare preventivă în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, dar și la prezentarea autospecialelor și echipamentelor din dotarea pompierilor militari bihoreni.
„Activitatea pe linia protecţiei civile desfăşurată de inspectorat, constă în activităţi preventive derulate la nivelul organelor administraţiei locale, materializate prin: controale (la unităţi administrativ-teritoriale, operatori economici care desfăşoară activităţi în care sunt implicate substanţe periculoase, instituţii/operatori economici clasificaţi din punct de vedere al protecţiei civile, obiective hidrotehnice cu rol de apărare la inundaţii, servicii voluntare / private pentru situaţii de urgenţă), verificări ale sirenelor de alarmare, spaţiilor de adăpostire, localităţilor aflate în zone care prezintă risc de inundaţii/alunecări de teren, spaţiilor de evacuare a populaţiei în situaţii de urgenţă şi alte activităţi specifice (executarea de exerciţii de alarmare publică, intervenţii pentru acordarea primului ajutor calificat, misiuni pirotehnice, intervenţii ale echipajului de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică, nucleară (C.B.R.N.), avizarea rutelor de transport al deşeurilor periculoase etc.)”, transmite Camelia Roșca, maior al ISU Bihor.
Prin semnarea Înaltului Decret, în acel moment, a fost aprobat Regulamentul Apărării Pasive contra Atacurilor Aeriene, document care avea să consemneze înfiinţarea instituţiei menite să protejeze populaţia în caz de război.
„La nivelul județului nostru, sunt 166 de sirene electrice de alarmare repartizate la nivelul municipiilor, orașelor, comunelor sau operatorilor economici, respectiv 60 de sirene electronice de alarmare publică”, a declarat Caba Sorin Mihai, inspector șef al ISU Bihor.
Spații de adăpostire
„Există realizate și construite două astfel de categorii de adăpostire: cele de interes public, care sunt construite și administrate pentru protecția cetățenilor de autoritățile locale (în speță primării), respectiv cele care sunt în domeniul privat (operatori economici sau cetățeni).
Acestea sunt edificate cu ocazia realizării unor categorii de construcții și conform legislației pe linia protecției civile, anumite categorii de construcții presupun și realizarea adăposturilor de protecție civilă. Toate aceste tipuri de adăposturi, cu excepția celor private, sunt și fac obiectul unor verificări periodice (…) aceste spații nu întrunesc în totalitate condițiile de adăpostire”, a mai explicat Caba Sorin Mihai.
Citiți principiile noastre de moderare aici!