În Sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor – Complex Muzeal va avea loc lansarea cărții „Reeducare și represiune în comunism. O istorie politică a închisorii Aiud”, scrisă de Dragoș Ursu. Evenimentul va avea loc miercuri, 5 martie, de la ora 17:00. Intrarea este liberă în limita a 150 de locuri.
„În istoria sistemului penitenciar românesc, Aiudul și-a câștigat o tristă faimă din cauza regimului carceral (foame, frig, izolare), a ratei ridicate a mortalității, a numărului mare de deținuți, precum și a fenomenului reeducării târzii (1959–1964). La începutul anilor 1950, la Pitești și Gherla, reeducarea fusese aplicată cu metode de o violență extremă. În schimb, la Aiud, autoritățile au recurs la soluții mult mai sofisticate. Pentru a înfrânge rezistența celor închiși, Securitatea a utilizat resurse semnificative, sub aspect uman, instituțional și ideologic, înființându-se chiar și o unitate specială, Grupul Operativ Aiud, condusă de colonelul Gheorghe Crăciun”, se arată în prezentarea evenimentului.
Dragoș Ursu analizează în carte activitatea ofițerilor și gardienilor responsabili de reeducare, descrie viața cotidiană a celor închiși și prezintă rezultatele acestui fenomen unic, atât din perspectiva torționarilor, cât și din punctul de vedere al deținuților care au refuzat reeducarea sau care au avut o atitudine rezervată până la sfârșitul detenției. Dragoș Ursu creionează poziția față de reeducare a unor personalități culturale precum Nichifor Crainic, Radu Gyr, Petre Pandrea, lideri legionari ca Ion Dumitrescu-Borșa, Radu Mironovici, Nicolae Petrașcu, Nistor Chioreanu, slujitori ai altarelor precum Dumitru Stăniloae, Arsenie Papacioc, Bartolomeu Anania, Ioan Iovan sau figuri cunoscute ale memoriei carcerale, ca Demostene Andronescu, Ioan Ianolide, Tache Rodas.
Dragoș Ursu (n. 1989) deține diplome de licență, masterat și doctorat în istorie de la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și este licențiat în teologie la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, cu studii postdoctorale la Universitatea „Babeș-Bolyai”. Este cercetător doctorand în cadrul proiectului Tinere Echipe (TE), finanțat de UEFISCDI – „Strategii de supraviețuire și integrare socio-profesională în familiile foștilor deținuți politici în primele două decenii ale regimului comunist”.
Evenimentul va fi moderat de către dr. Cristina Pușcaș, muzeograf la Muzeul Orașului Oradea și coordonator al Memorialului Rezistență și Represiune în Bihor. Alături de autor, vor lua cuvântul dr. Alin Mureșan – cercetător, președintele Centrului de Studii în Istorie Contemporană și autorul volumului „Pitești. Cronica unei sinucideri asistate” și prof. univ. dr. Gabriel Moisa – manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.
Trimite articolul
XPeste vreo 30 de ani o să vină istoricul ca să ne povestească despre represiunile de astăzi. Mai bine începea cu sfârșitul, pentru a înțelege tot auditoriul că ciclul începe unde se termină de fapt.