Un nou eveniment de excepţie, marca Muzeul Ţării Crişurilor – Complex Muzeal, îl va avea ca invitat pe prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, manager al Bibliotecii Naționale a României. Acesta va susţine, vineri, 29 martie, de la ora 12:00, la sediul instituţiei muzeale orădene, conferinţa „Acel Paris pe care îl iubim – în note diplomatice, între terorism și pandemie”.
[eadvert]
Conferinţa va fi urmată de lansarea volumului „Frumoasă era Sena pe sub florile mele. Notele unui ambasador român la Paris între Bataclan ’15 și COVID -19”, scris de Adrian Cioroianu, apărut anul trecut la Editura Curtea Veche Publishing.
Evenimentul va avea loc în sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A) și va fi moderat de prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul instituției muzeale orădene. Adrian Cioroianu este istoric, jurnalist, eseist și om politic, care a ocupat printre altele funcția de ministru al afacerilor externe, profesor universitar și decan al Facultății de Istorie de la Universitatea București și autor al mai multor volume de istorie a României. A fost nevoit să renunțe la funcția de decan o dată cu numirea, în octombrie 2015, ca ambasador al României la UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) la Paris. De această numire și de cei cinci ani petrecuți la Paris, într-un apartament situat pe malul Senei, se leagă și conținutul volumului menționat, surprinzând nopți și zile, scene de viață, scene de stradă, analizând oameni și descifrând mentalități.
„Pariul acestor pagini – mărturisește autorul – este să-l informeze pe cititor despre instituția numită UNESCO și despre ce face, în genere, un ambasador acolo și totodată, să îl însoțească pe străzile acestui oraș impresionant care este Parisul…”.
Dincolo de activitatea instituțională, Adrian Cioroianu a fost timp de cinci ani un fin observator al realităților franceze, iar cartea pe care a scris-o este un adevărat caleidoscop. Lucrarea ne oferă imagini fidele despre tot ceea ce au însemnat cei cinci ani petrecuți de autor pe malul Senei. Nimic nu rămâne în afara ariei de interes a autorului: Parisul cu monumentele, străzile, oamenii lui, prieteniile pe care le-a legat, tabloul politic al Hexagonului, fierberile politice și sociale, vinurile, parfumurile, rafinamentul tipic franțuzesc, negustorii de antichități, oamenii străzii, Catedrala Notre-Dame, Muzeul Luvru și Turnul Eiffel etc.
Cartea este o veritabilă declarație de dragoste a autorului față de Franța, față de Paris, față de limba franceză, față de tot ce înseamnă și a însemnat spiritul francez și civilizația franceză. Cum însuși autorul mărturisește în paginile cărții, relația lui Adrian Cioroianu cu Franța „a fost, înainte și în timpul mandatului (…) la UNESCO, una înainte de toate sufletească și abia apoi de ordin instituțional”, adică el este „unul dintre numeroșii români cărora această țară le este dragă, dintr-un motiv sau altul, de cele mai multe ori intelectual”.
La finalul evenimentului, autorul va acorda autografe pe cărțile puse la dispoziție prin Librăria Humanitas Oradea. Intrarea este liberă, în limita a 150 de locuri
Trimite articolul
XVine si Emilia Șercan?
Poate n-ar strica sa ne viziteze dezvoltatul judet.
Dacă a venit Cioroianu, sigur vine și Emilia Șerban.
Cioroianu este un derbedeu! Ar trebui ca Oradea sa nu l primeasca pana nu isi cere scuze d nei Emilia Sercan!