Istoricii orădeni Gabriel Moisa şi Cristian Culiciu se numără printre laureaţii Premiilor Academiei Române pentru anul 2022, care au fost decernate, miercuri, 4 decembrie, în aula prestigiosului for.
Premiile se acordă, conform regulamentului, în cadrul celor 14 secţii ştiinţifice ale Academiei Române. Printre premiile acordate la această ediţie se numără cele de la secţia Ştiinţe Istorice şi Arheologie. Premiul „Eudoxiu Hurmuzaki” a fost acordat istoricilor Gabriel-Florin Moisa, Cristian Culiciu pentru lucrarea „Memoria Bihorului. Dimensiuni cotidiene”.
Premiile Academiei române se acordă oamenilor de ştiinţă şi litere, artiştilor români, din ţară sau din străinătate, pentru meritul de a fi contribuit, prin activitatea şi opera lor, la dezvoltarea culturii şi ştiinţei româneşti.
Conform regulamentului, propunerile pentru acordarea premiilor anuale se fac de către institutele de cercetare ştiinţifică, de către universităţi sau de către membrii Academiei Române până la data de 1 septembrie a anului calendaristic următor prezentării publice a lucrării şi se înaintează secţiilor ştiinţifice ale Academiei Române, care desemnează membrii juriului.
Membrii juriului întocmesc referate de apreciere, evaluând originalitatea fiecărei lucrări propuse, contribuţia acesteia la domeniul respectiv şi impactul asupra domeniului la nivel naţional. Aprecierea juriului este dezbătută în secţiile ştiinţifice, trimisă apoi spre analiză către Biroul Prezidiului Academiei, care o supune spre aprobare Prezidiului Academiei Române. Durata întregii proceduri de propunere, evaluare, dezbatere şi decizie este de doi ani.
Volumul intitulat „Memoria Bihorului. Dimensiuni cotidiene” a apărut în anul 2023 la Editura Muzeului Țării Crișurilor din Oradea. Lucrarea aduce în atenţia cititorilor, în cele 472 de pagini, o altfel de istorie a acestei zone din perspectiva vieţii cotidiene a oamenilor, o lectură uşoară pigmentată cu multe fotografii, desene, stampe de epocă şi hărți.
„Am pornit la drum cu teritorii ale cunoașterii aflate la cumpăna dintre mileniul I și II legate de începuturile orașului reședință de județ situat pe Crișul Repede și am încheiat cu evenimentele petrecute în decembrie 1989 la Oradea și în Bihor. Cei care vor lectura volumul pot afla astfel mai degrabă o istorie a oamenilor decât a instituțiilor, așa cum suntem familiarizați în mod obișnuit, obiectivul principal fiind acela de a-i cunoaște pe bihoreni la ei acasă de-a lungul timpului, acasă însemnând în acest caz spațiul cotidian, viața de zi de zi cu bucuriile și problemele sale”, preciza la lansarea cărţii istoricul Gabriel Moisa.
Lista completă a Premiilor Academiei pentru anul 2022 poate fi consultată pe site-ul instituţiei.
Decernarea premiilor
Miercuri a avut loc decernarea Premiilor Academiei Române, moment festiv organizat în Aula instituţiei.
Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române a spus în cuvântul său de deschidere: „Noi am rămas la ideea că Premiile Academiei Române ar trebui să consacre o activitate în domeniul cercetării, şi nu să reprezinte un început. Mai demult, titlul de doctor însemna consacrarea unui savant, unui specialist în domeniul lui. Astăzi, titlul de doctor se acordă ca o latură a studenţiei. Este a treia etapă a studenţiei, şi prin urmare, titlul de doctor înseamnă început de carieră, nu consacrare în carieră. Noi, deocamdată, credem că premiul Academiei e o consacrare în carieră, de aceea recomandăm cu căldură secţiilor să nu acorde premiul Academiei pentru lucrări de doctorat. Premiul Academiei trebuie dat, după părerea noastră, acelor specialişti care s-au validat deja în specialitatea lor, pentru că este cel mai prestigios premiu ştiinţific de creaţie până la ora actuală, din România”
La secţia de Ştiinţe Istorice şi Arheologie, premiile au fost înmânate de academicianul Victor Spinei. Premiul „Eudoxiu Hurmuzaki”, acordat lucrării „Memoria Bihorului. Dimensiuni cotidiene”, a fost înmânat istoriului Gabriel Moisa.
„Acest premiu se acordă, de regulă, publicării de izvoare ale istoriei. Istoria nu se poate face decât pe baza izvoarelor. Şi numele celui care dă numele acestui premiu este revelator, un bucovinean care a făcut foarte mult pentru ca volumele din seria care îi poartă numele să aibă circulaţie şi istoriografia românească să beneficieze de un fundament de documente externe, de mare preţ”, a spus academicianul Victor Spinei.
La finalul momentului fetiv, academicianul Ioan Aurel Pop i-a felicitat pe premianţi şi le-a urat spor în activitatea ştiinţifică, de cercetare, de creaţie.
Trimite articolul
XFelicitări!