„Este nevoie de aşa ceva la noi, pentru ca tinerii să înţeleagă cum era atunci”, spune Nicu Covaci. „Prin ea, generaţiile următoare vor afla ce am făcut noi şi toate lucrurile care s-au întâmplat”, apreciază Mircea Vintilă. Este vorba despre trilogia „Istoria ROCKului românesc” şi munca de cercetare şi documentare a autorului ei, Nelu Stratone. După primul volum, „Rock sub seceră şi ciocan”, apărut la editura Hyperliteratura, al doilea volum, „Rock în timpuri noi” va fi lansat şi la Oradea.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 3 martie, de la ora 19:00, la Bistro Blues Caffe (Pta. 1 Decembrie, nr. 12 ). Alături de autor, vor fi prezenți legendarii Călin Pop (Celelalte Cuvinte), Dan Andrei Aldea (Sfinx) și Repciuc Viorel (Statuar), dar și editorul cărții, scriitorul Andrei Ruse. Amfitrionul serii va fi jurnalistul Lucian Cremeneanu.
Lansarea cărții va fi completată și de lansarea noului album solo al lui Călin Pop, „Fără filtru” (Soft Records), în care vor fi interpretate și câteva piese live. Seara se va încheia cu o rockotecă de colecție.
„Un sfârşit e un început”
Dacă primul volum se referă la perioada 1960 – 1989, „Rock în timpuri noi” continuă povestea rockului românesc de la momentul Revoluției din 1989 până în anul 2000. Primul capitol poartă titlul cunoscutei piese a formaţiei Celelalte Cuvinte, „Un sfârşit e un început”.
Sunt prezentate pe scurt evenimentele din 1989, inclusiv cazul lui Mihai Laurenţiu Gâtlan, un rocker de 19 ani, solist al trupelor Interval şi Conex, care a murit în faţa Sălii Dalles din Bucureşti. Se continuă cu ce s-a întâmplat în 1990 în rockul românesc şi apoi principalele concerte care au avut loc în România în perioada 1990 – 2000.
În capitolul „Rock fără seceră şi ciocan” sunt prezentate principalele festivaluri de rock, revenirea trupei Phoenix, trupe celebre care vin să cânte în România, precum Uriah Heep şi Ian Gillan la Arenele Romane, Scorpions şi Nazareth, Jethro Tull la Sala Polivalentă, Aerosmith, Status Quo la festivalul „Cerbul de Aur”, Ramazotti, Joe Cocker şi Rod Steward, Iron Maden şi Prodigy, Sting, Whitesnake la Sala Palatului, concertul Page – Plant, Black Sabbath sau Deep Purple, Metallica pe Stadionul Naţional, sau Yes şi Steve Vai.
Sunt menţionate concerte aniversare de 20 de ani de activitate, respectiv Pro Musica sau Compact, şi formaţii care au apărut după 90, ca Sarmalele Reci, Zob, Vank, Şuie Paparude, Vama Veche, Omul cu Şobolani, Viţa de Vie sau Taxi şi Proconsul.
Nelu Stratone nu a făcut o discriminare a trupelor. A prezentat în egală măsură şi formaţiile pop rock, şi cele de hard rock şi heavy metal. A trecut şi prin stilurile extreme, respectiv speed, trash, black sau death doom.
Pentru primul volum a fost mai greu, pentru că nu avea prea multe informaţii. În schimb la cel de al doilea a avut la dispoziţie câteva reviste rock. Multe din aceste trupe care au fost promovate în anii 90 a avut şansa le promoveze chiar el, pentru că prin 91 a intrat la Radio Nova 22, apoi în 93 la Radio Tinerama a lui Max Bănuş, iar după 99 la Radio România Tineret, condus de Florian Pitiş şi mai apoi la Radio Bucureşti. A promovat la radio cam 300 de formaţii. Timpuri noi, Vama Veche, sau Parlament au avut primele emisiuni radiofonice la Nelu Stratone. Dar a promovat şi foarte multe trupe mici de care ştie mai puţină lume: Taine, Psicho Symphony sau Implant pentru Refuz.
Rock-ul anilor 90 a fost legat strict de nişte evenimente, atât politice (mineriadele) cât şi sociale. În acea perioadă rockerii au fost „daţi afară” din cluburi care şi-au schimbat destinaţia, aceştia trebuind să îşi închirieze pe banii lor săli de repetiţii. Nici instrumente nu prea erau, rezistând pe piaţa mai ales trupele care au apucat să îşi adune ceva bani înainte de 89. Apoi, după 1990 au apărut mai multe stiluri, rockerii împărţindu-se în mai multe grupuri.
Dacă înainte fraternizau la concerte, după 90 mergeau doar la cele în care se regăseau, fie că era vorba de pop rock sau de rock extrem. Au dispărut şi modelele autohtone, piaţa fiind invadată de modelele occidentale. Aşa încât impactul rock-ului a cam dispărut, publicul s-a împuţinat, şi spre sfârşitul anilor 90 nu mai interesa deloc.
Ultimele două capitole ale volumul al doilea prezintă muzica rock în mass media anilor 90, curentele rock ale perioadei şi festivalurile rock de atunci.
Proiectul se va încheia în toamna acestui an cu volumul „Rock în mileniul 3”, ce va parcurge rock-ul anilor 2000, mergând până la momentul #Colectiv, unde Nelu Stratone a fost chiar prezent la concertul celor de la Goodbye to Gravity. De altfel, cartea este dedicată celor care au murit și au fost răniți la Colectiv.
Citiți principiile noastre de moderare aici!