Asociaţia „Gheorghe Şincai” a studenţilor în Istorie doreşte să marcheze împlinirea a 25 de ani de la unul din cele mai importante evenimente care au marcat Istoria Europei. Potrivit asociaţiei, căderea Zidului de Fier şi a regimurilor comuniste din Europa de Est a reprezentat un triumf al democraţiei şi al naţiunilor greu încercate din această regiune, care la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial au avut neşansa de a se regăsi în sfera de influenţă sovietică. Conferinţa care va începe marti, de la ora 17, în Sala mare a Primăriei, se intitulează Europa de Est: Un sfert de secol de democraţie (1989-2014).
„Dorim să aducem în atenţia publicului orădean cele mai importante momente care au dus la acest rezultat. Totodată, vrem evidenţiem şi evenimentele care s-au petrecut pe plan local în Decembrie 1989. Prin urmare, am împărţit evenimentul în două secţiuni, moderate de conf. univ. dr. Gabriel Moisa, din cadrul Departamentului de Istorie al Universităţii din Oradea”, transmite preşedintele asociaţiei organizatoare, studentul Marius Ştefan Deaconu.
Cu Mircea Bradu şi Teaha
Prima secţiune, intitulată «România între comunism şi democraţie. Aspecte locale» aduce în faţa participanţilor la conferinţă, trei personalităţi care prin activitatea lor şi-au pus amprenta asupra acestui eveniment. Mircea Bradu va prezenta câteva cuvinte despre primele momente ale administraţiei locale democratice (Crepusculul democraţiei în administraţia locală bihoreană) în timp ce Mircea Teaha va face un tablou pornind de la experienţa proprie a ceea ce a însemnat rezistenţa anticomunistă în ultimii ani ai acelui regim (Rezistenţa urbană în ultimii ani de comunism).
În a doua parte, mai mulţi studenţi din cadrul specializării Istorie vor prezenta cele mai importante momente în drumul spre democraţiei al statelor est europene. Marius Deaconu, Cristian Culiciu, Vlad Moghioroşi şi Cosmin Patca vor vorbi despre evenimentele petrrecute în Polonia, Ungaria, Cehoslovacia, Bulgaria şi România.
Evenimentul este organizat în colaborare cu Primăria Municipiului Oradea şi Departamentul de Istorie din cadrul Universităţii din Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!