Muzeul Ţării Crişurilor a organizat ieri la sediul instituţiei din Palatul Baroc vernisajele expoziţiilor „Cînepa – de la sămînţă la produs finit. Tehnică de lucru, instrumentar şi obiecte textile din lumea satului bihorean” şi „Pași în natură prin colecția de oologie”, care sunt incluse în programul „Şcoala altfel” din acest an (18-22 aprilie).
Prima expoziţie a prezentat principalele etape de prelucrare a cînepii (culesul, topitul, zdrobitul şi meliţatul tulpinilor, pieptănatul fuioarelor, torsul, răşchiatul firelor, spălatul sau „lăutul” firelor, depănatul, urzitul şi ţesutul pănurii), precum şi produsele finite rezultate în urma acestora (piese textile, piese de port popular), relevînd astfel importanţa pe care predecesorii noştri o acordau acestei plante textile.
Specialiştii Secţiei de Etnografie au recreat atmosfera locuinţei ţărăneşti de altădată (prima jumătate a secolului al XX-lea) prin reconstituirea parţială a două interioare ţărăneşti: unul de lucru (cu război de ţesut, leagăn, laviţă, scaune, etc.) şi altul de sărbătoare (ştergare, feţe de masă, perne, ţoluri, etc.), ambele utilate cu textile specifice (ştergare, feţe de masă, perne, ţoluri, etc.), dar şi cu manechine îmbrăcate în costume populare din zona noastră.
„S-au avut în vedere inclusiv anumite obiceiuri practicate în timpul prelucrării cânepii, cum era şi cel al şezătorii, care este prezentat în cadrul interiorului de sărbătoare. Grupurile de elevi care au vizitat expoziţia în cadrul „Şcolii altfel” au beneficiat și de demonstrații în tehnica țesutului efectuate de muzeografi și de meșteri populari. La noi legislația e foarte strictă în ce privește cultivarea cânepii. În România se cultive doar pe câteva zeci de hectare cânepă, deși substanțele halucinogene din acest soi sunt de maxim 0,02%. Eu consider aceste reglementări legislative sunt făcute aiurea, deoarece cei din mediul rural ar cultiva această plantă doar pentru uz casnic în confecționarea de materiale textile așa cum o făceau din vechi timpuri”, a declarat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor.
A doua expoziţie a prezentat colecţia oologică (ouă de păsări). „Expoziția este cea mai mare de acest gen din Europa Centrală şi de Est și numără peste 3.600 de ponte (în total 14.500 ouă), aparţinând la 365 genuri şi la peste 660 de specii de păsări. Valoarea ştiinţifică inestimabilă a colecției constă în vechimea ei istorică (majoritatea ouălor fiind colectate la sfîrșitul secolului 19 și începutul secolului 20) și în diversitatea de specii (provenind de pe cinci continente: Europa, Asia, Africa, America de Nord, A. de Sud şi Australia).
Cel mai vechi ou aparține unui struț din anul 1860 și provine din Sahara Egipteană”, a mai spus Chiriac. Colecția oologică atestă și faptul că unele specii rare (vulturul sur, cocorul, etc.) nu mai cuibăresc la noi în țară. Colecția documentează și un fenomen deosebit de interesant, parazitismului de cuib la cuc, exemplificat prin pontele unor specii de păsări cântătoare, care vrînd-nevrînd clocesc și ouăle de cuc.
Școala altfel la muzee
Pe lîngă aceste două expoziţii, tot la Muzeul Ţării Crişurilor, în săptămîna „Şcolii altfel” se va putea vizita şi expoziţia „Valori patrimoniale din colecţia de etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor. Obiecte cultice, Tehnică agricolă”.
Expoziţia cuprinde un număr impresionant de ouă încondeiate şi icoane pe sticlă din cele mai reprezentative centre meşteşugăreşti de iconari (Nicula, Şcheii Braşovului, Ţara Făgăraşului, Ţara Oltului etc.), prin a căror expunere sînt ilustrate cele mai importante sărbători creştine de peste an (de la Bobotează la Naşterea Domnului). O parte însemnată a expoziţiei este cea de tehnică agricolă, în care sînt prezente obiecte şi instalaţii agricole folosite la cultivarea pămîntului în lumea satului de odinioară.
Şi în cadrul acestei expoziţii, în perioada 18-22 aprilie 2016, elevii vor putea asista la demonstraţii de pictare a icoanelor pe sticlă şi să participe la ateliere de creaţie, în cadrul cărora vor avea prilejul să înveţe tehnica încondeiatului de ouă, alături de un meşter popular invitat sau de specialiştii Secţiei de Etnografie (cei care doresc să participe sînt rugaţi să aducă cîte un ou fiert).
La muzee pe bani puțini
De asemenea, în cadrul „Şcolii altfel”, muzeele memoriale din cadrul complexului muzeal orădean îi aşteaptă pe elevi cu următoarele expoziţii:
La Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, expoziţiile: Arta 1900 şi Oradea. Secession-ul; Pantheonul Revistei „Familia”, Seria 1865-1906 şi Primăvara întregirii (din 19 aprilie 2016), precum şi cea dedicată marelui om politic român Aurel Lazăr. La Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” va organiza expoziţia Seriile Revistei „Familia”, iar la Muzeul Memorial „Ady Endre” o expoziţia permanentă.
La Muzeul Ţării Crişurilor preţul unui bilet la toate expoziţiile este de 2 lei pentru copii şi 4 lei pentru adulţi; iar la muzeele memoriale preţul unui bilet este de 1 leu pentru copii şi doi lei pentru adulţi. Cadrul didactic de la fiecare grup de elevi va avea intrarea gratuită. Pentru a beneficia de ghidaj, care este gratuit, doritorii pot să-și facă programare prealabilă. Programările pentru ghidaj se mai pot pînă azi, 15 aprilie, la telefon 0259-47.99.18.
Orarul de vizitare pentru zilele de 18-22 aprilie la cele patru muzee va fi:
luni, marţi și joi: de la 10:00 la 15:00, iar miercuri şi vineri de la 10:00-18:00
Citiți principiile noastre de moderare aici!