Pe 3 octombrie, deputatul şi medicul ieşean Tudor Ciuhodaru (fost PSD) a depus în Parlament un poiect legislativ de modificare şi completare a Legii 143/2000 ce vizează limitarea importurilor şi comercializării unor plante sau substanţe potenţial nocive sănătăţii.
Deputatul care a inţiat şi prima lege privind interzicerea „etnobotanicelor” speră ca acest nou act normativ să fie încă un pas în soluţionarea acestei probleme de sănătate publică. Totodată, el a explicat că, potrivit proiectului său, importul şi comercializarea plantelor sau substanţelor cu potenţial efect halucinogen sau euforic vor fi obligatoriu avizate de Ministerul Agriculturii şi MAI, şi vor fi raportate către Agenţia Naţională Antidrog şi Centrul European de Monitorizare a Drogurilor şi a Dependenţei de Droguri. Totodată, Ciuhodaru a acuzat Guvernul de nepăsare faţă de această problemă.
Cseke şi hamburgerii
Astfel, în declaraţia politică intitulată „Cartelul Boc”, dr. Ciuhodaru a punctat: „Politica guvernamentală privind interzicerea produselor etnobotanice este învăluită în fumul emanat de acestea. Probabil că ministrul Attila Cseke este mult prea ocupat cu stabilirea nivelului accizei pe hamburger pentru a găsi răgazul de a promova acea hotărâre de guvern privind actualizarea listei substanţelor interzise, la care, conform răspunsului domniei sale de pe 10 mai la interpelarea mea, – se lucrează asiduu.
În timp ce Ministerul duduie, duduie şi consumul de etnobotanice. Este normal ca Ministerul să aibă alte priorităţi. În fond, secretizarea unei părţi din activitatea Ministerului este mult mai importantă decât sănătatea unor tineri inconştienţi ce ajung adesea pe paturile spitalelor. Poate că tolerarea consumului cu produse etnobotanice constituie una din politicile anticriză ale guvernului Boc (…)”.
C.H.
Declară război etnobotanicelor
Cseke pasează exoticele la edili
DEX-ul, avocat al etnobotaniştilor
Nici Mazăre nu se atinge de „plante”
Citiți principiile noastre de moderare aici!