[eadvert]
Problema irigațiilor, a subvențiilor pentru fermele de porci, ca urmare a focarelor de pestă porcină și a subvențiilor pentru viticultorii afectați de pandemia de Covid – 19. Acestea au fost solicitările fermierilor bihoreni adresate ministrului Agriculturii, Adrian Oros, în cadrul Conferinței „Orașe și comunități. Viziune 2030”, care a avut una dintre tematici Agricultura. Evenimentiul a fost găzduit de Sala de conferințe a Consiliului Județean Bihor, joi, 4 februarie 2021.
„Anul trecut am putut constata cu toții că a fost un an mai complicat. Inclusiv pentru agricultură. Dacă au fost consecințe negative asupra performanțelor din agricultură și industria alimentară, chiar dacă acolo nici o clipă nu s-a oprit activitatea, din nefericire s-a suprapus în anumite zone ale țării și o secetă extremă, așa cum nu a mai fost întâlnită în ultimii 40 de ani. Am încercat să compensăm atât pierderile generate de această secetă, alocând din bugetul de stat o sumă considerabilă, dar și pentru a compensa pierderile cauzate de pandemia de covid-19”, și-a început ministrul cuvântarea. Apoi a prezentat intervențiile pe care ministerul le-a făcut pentru sprijinul agricultorilor.
Adrian Oros a vorbit și despre creionarea Programului național strategic pentru finanțarea agriculturii pentru perioada 2021 – 2027, din bani de la UE și de la Guvern, pentru a rezolva cât mai multe dintre problemele agriculturii românești.
A fost atinsă și problema deficitul balanței comerciale din agricultură, care în 2020 a ajuns la 1,3 miliarde de euro. „Pentru a scădea deficitul, vom finanța zona de investiții în exploatațiile agricole, legumicole, pomicultură, zootehnie, procesarea la nivelul fermei. Avem o problemă mare cu ceea ce înseamnă asociere economică, singura soluție pentru fermierii mici și procesatorii mici de a rezista pe piață. Noi favorizăm proiectele care vin dinspre cooperative”, a declarat ministrul Agriculturii.
Ce vor fermierii?
Dan Corbuț, administratorul Agroind Cauaceu, l-a întrebat pe ministru despre investițiile pentru irigații din foraje pentru zonele mai sărace în cursuri de apă, dacă ministerul are în vedere alocarea de fonduri pentru astfel de investiții. Adrian Oros i-a răspuns că acestea aparțin de Ministerul Mediului, care răspunde de resursele de apă. Ministrul nu i-a dat prea mari șanse fermierului bihorean, spunând că s-a constatat, în urma studiilor, că în zonele unde s-au făcut astfel de irigații din foraje, după 20-30 de ani, în zonele respective s-au produs deșertificări.
Iosif Pazuric, proprietarul Nutrientul i-a spus ministrului că din șase ferme pe care le are, în prezent, patru sunt blocate datorită pestei porcine africane din gospodăriile populației. Acesta a solicitat ministrului să rezolve problema despăgubirilor pentru fermele blocate fără să aibă nici un caz de pestă.
Ministrul i-a răspuns că Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor este responsabilă de această problemă. „Anul trecut am încercat să facem un ordin privind biosecuritatea, să stabilim care sunt măsurile care trebuie luate de orice crescător. Această pandemie este la fel de dură ca pandemia de covid-19. Ar trebui ca toate instituțiile implicate să colaboreze pentru a lua măsuri de eradicare sau măcar de izolare a pestei”, a spus Adrian Oros. Acesta a adăugat că se încearcă modificarea Directivei 60 a UE, care reglementează modul de eradicare și combatere a pestei, care a fost aprobată în urmă mult timp, când erau alte condiții.
Șandor Darabonț, administratorul Sadelli Prodcom și Romespa SRL a ridicat problema despăgubirii pentru viticultori, având în vederea scăderea consumului de vin în condițiile în care sectorul HoReCa a fost în mare parte închis în 2020, iar evenimente nu au fost organizate.
Trimite articolul
XPoliţia veterinară? Boli (animale bolnave), otrãviri (animale moarte), trebuie verificate. Cel putin, la remorcã.
Supraproducţia în agriculturã se pedepsește conform preţurilor.