Evenimentul de joi, a adus pe scena teatrului invitați de renume mondial, specializați în domeniul Inteligenței Artificiale și a reușit să strângă sute de invitați interesați de acest domeniu.
Directorul executiv al Make IT in Oradea, David Achim, primul program de incubare din România finanțat din bani publici menit să ajute la accelerarea dezvoltării start-up-urilor Tech din municipiu, a fost unul dintre invitații așteptați de către public.
„Am participat la un eveniment extraordinar de promovare a orașului și a bunelor practici din oraș, unde am ținut o dezbatere alături de antreprenori, experți în IT din afara României, dar și din Oradea. Ne-am uitat, în primul rând, la ceea ce am reușit să construim până acum în Oradea, ca si comunitate de Tech și inovație și modul în care am reușit să venim să construim împreună un viitor mai bun pentru noi toți. Mai apoi, am intrat în subiecte care țin de business, de dezvoltarea afacerilor, mediul antreprenorial, inovație și modul în care România poate să concureze la nivel internațional. S-a discutat inclusiv despre exemple de start-up-uri care au succes la nivel global“, a declarat David Achim pentru Jurnal bihorean.
Directorul Make IT in Oradea spune că, dacă dorim să ne deschidem o afacere, este important să ne asigurăm că vrem să facem asta pe termen mediu, sau lung.
„Faptul că gândim pe termen foarte scurt, este un impediment în România pentru că ne gândim să facem un milion de euro în doi ani. Trebuie să gândim, în primul rând, pe termen lung și să legăm acel lucru de ceva care ne pasionează. Spre exemplu, în domeniul Tech, există suport din partea organizațiilor, cum este și a noastră, Make IT in Oradea, incubatorul – Cresc Oradea Mare, care merge în zona de creative, sau Parcul Științific dacă discutăm despre cercetare“, adaugă Achim.
Câinele robot, sprijin pentru nevăzători
Vedeta zilei a fost ROB, câinele robot, adus de la Cluj, și prezentat de către reprezentanții Transilvania IT Cluster. Cu toate că este mai puțin blănos decât un companion tradițional, simpaticul cățel a reușit să strângă zeci de oameni în jurul lui, dornici să se fotografieze cu el.
Ideea construirii unui astfel de robot a venit în cadrul proiectului Transilvania Digitală Inovativă 4.0, dedicat dezvoltării competențelor digitale. Astfel, pe lângă cursurile făcute în cadrul proiectului, organizatorii și-au dorit să vină și cu un produs brut, construit în baza celor învățate la curs.
„Este un robot care are două funcții. Prima este de a-l aduce la evenimente pentru ca oamenii să vadă că roboții sunt aici, printre noi. Iar cea de-a doua este de a-l prezenta generațiilor care vin din urmă, în special studenților și elevilor care vin la noi în vizită, la Transilvania IT Cluster. Pe lângă ROB îl mai avem și pe TEDI, un robot mult mai mare, care, spre deosebire de acesta (ROB – n.r.), este mult mai interactiv: putem vorbi cu el, ne recunoaște și multe altele“, a declarat Ion Fîntînă, expert tehnic Transilvania IT Cluster
Micuțul robo-dog poate dansa, sări, urca scările, se bucură și face anumite gesturi cum ar fi o inimioară formată cu lăbuțele. În prezent, ROB are un hardware adus din China, iar software-ul este produs în România. În cazul în care software-ul este dezvoltat, acesta poate fi folosit pentru a-i ajuta și îndruma pe nevăzători, în domeniul medical, sau poate fi trimis în zone greu accesibile pentru oameni.
Potrivit expertului, interesul pentru astfel de roboți este tot mai mare, având în vedere că prețul acestuia este mult mai accesibil față de cel de la Boston Dynamics.
„Interesul este foarte mare și pentru că nu este scump. Costă în jur de 5.000 de euro, însă, de multe ori, lumea îl confundă cu cel de la Boston Dynamics care costă 150.000 de euro. Are un preț foarte accesibil și poate fi folosit în multe domenii“, spune acesta.
Nume importante pe scena teatrului din Oradea
Evenimentul aduce pe scenă personalități cu viziune și soluții ce pot genera progres în comunitate, prin tehnologie cu impact social pozitiv. Printre speakerii prezenți la IQ Digital Summit Oradea s-au numărat: Riaz Shah- profesor de inovație și leadership, la Hult International Business School of London), orădeanul George Haber, considerat „părintele DVD-ului”, Thomas Kolarik, VP IT & OPERATIONS al BCR, Rannar Park, Head of Business Engagement, e-Estonia, alături de jurnalistul Radu Hângănuț, de la EURONEWS România, Cassie Kozyrkov, primul Chief Decision Scientist al Google, Ciprian Zamfirescu, Head of Innovation & Business Development, Vodafone România, sau Marius Moga, artist, compozitor, co-fondator Revocalize AI, iREAL, fondator DeMoga Music.
Citiți principiile noastre de moderare aici!