„În semestrul I al anului 2024, Poliția din județul Bihor a continuat să fie un factor de securitate şi stabilitate, având o contribuţie semnificativă la scăderea și menţinerea sub control a fenomenului infracţional, la asigurarea desfăşurării în condiţii optime de siguranță a vieții comunității”, a transmis șeful IPJ Bihor, chestor de poliție, Haniș Alin.
Mai puține furturi și tâlhării
În primele 6 luni din anul 2024, IPJ Bihor a înregistrat, în ansamblu, o scădere cu 5%. Faptele de înșelăciune prind amploare în rândul bihorenilor, fiind în creștere cu 20%. Pe polul opus se află tâlhăriile, care au scăzut cu 20%. În comparație cu anul 2023, când furturile din locuințe a scăzut cu 8%, în 2024, a scăzut doar cu 5%. În cazul furturilor din magazine, s-a constatat o scădere de 15%, o diferență semnificativă față de anul precedent, când aceste cazuri erau în creștere cu 4%, fiind furate în continuare produse de primă necesitate (alimente).
De asemenea, se înregistrează o ușoară creștere a furturilor din autovehicule (5%), o diferență semnificativă față de anul 2023, când furturile de acest gen erau în scădere (-24%). S-a observat și o scădere de 8% la furturile de autovehicule, aproape jumătate din procentajul anului precedent, când aceste cazuri erau în scădere cu 15%.
În Bihor, infracțiunile stradale sunt în creștere cu 14%. A crescut cu 8% și procentul infracțiunilor stradale observate în flagrant delict de oamenii legii. Autorii crimelor și tentativelor de omor au fost identificați în proporție de 100%.
Contrar cazurilor de furt și tâlhărie, infracțiunile împotriva persoanei a crescut cu 13%. S-a observat o creștere de 12% în cazul infracțiunilor de lovire sau alte violențe, precum și în cazul infracțiunilor de amenințare, care au crescut cu 32%.
În cursul semestrului I al anului 2024, au fost executate 83 de mandate și sentințe penale, dintre care 13 mandate europene de arestare, emise de autoritățile străine.
Urban vs rural
În ceea ce privește infracționalitatea în mediul urban din județul Bihor, a fost înregistrată o scădere de 2% a infracțiunilor sesizate, însă cele stradale sunt în creștere cu 15%. Furturile din locuințe au scăzut cu 22%, iar furturile din magazine cu 14%.
În mediul rural, a crescut numărul infracțiunilor sesizate cu 5%, iar cele stradale cu 12%. De asemenea, au crescut și furturile din locuințe (+6%), însă, furturile din magazine au scăzut cu 22%.
O intervenție la 14 minute
Reprezentanții IPJ Bihor au transmis că în medie, zilnic au fost efectuate 86 de patrule, dintre care 18 mixte (împreună cu jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră).
Au fost preluate și gestionate 19.419 apeluri 112, în creștere cu 3,2% față de semestrul I al anului precedent. Media a fost de 128 de apeluri pe zi, respectiv un apel la 14 minute.
Aproape 3000 de metri cub de lemn confiscați
Polițiștii au constatat 130 de delicte silvice, cu 38% mai puțin față de anul trecut. Au fost aplicate 258 de amenzi, în valoare totală de 457.000 lei. Au fost confiscați, în primul semestru al anului 2024, 2.712 metri cubi de material lemnos, în valoare de 687.110 lei.
Infracțiuni în școli
În primele 6 luni al anului 2024, au fost înregistrate 35 de fapte de natură penală, comise în incinta sau în aproprierea școlilor.
Polițiștii bihoreni au desfășurat 1.397 de activități preventive în școlile din județ. Oamenii legii au organizat activități în 164 de școli, susținând astfel 173 de ore de curs. Numărul total al elevilor care au participat la aceste ore de curs este 3.625.
Reținuți de Protecția Animalelor
În prima jumătate a acestui an, au fost soluționate 155 de petiții, s-a intervenit la 21 de evenimente și au fost făcute investigații în cadrul a 72 de dosare penale, din care au fost soluționate 31. Totodată, a fost dispusă reținerea a 5 persoane, cercetate pentru săvârșirea unor infracțiuni privind protecția animalelor. Polițiștii au efectuat 196 de acțiuni sau controale în urma cărora au fost aplicate 88 de amenzi, în valoare totală de 134.980 de lei.
Trimite articolul
XVreo 60% din infractori sunt politisti sau cica aparatori ai legii! Mai putine furturi si talharii facute de civili, mai multe de purtatorii de uniforme!
verificati si parlamentul ala daca tot sunteti asa bine pe identificare