Emisarii cartierului Iosia Nord au umplut Sala Mare a Primăriei la dezbaterea publică a măsurilor de eficientizare a sistemului de alimentare cu enegie termică a municipiului.
Discursul şefului Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI), a fost întrerupt cu huiduieli când Marcel Boloş a precizat că CET va deveni operator termic unic în Oradea, preluând Ioşia Nord de la Transgex.
Vuşcan, liderul Ioşiei
Sala s-a liniştit l-a intervenţia liderului Mişcării Verzi Bihor, desemnat ca reprezentant a 44 de asociaţii de proprietari din Iosia Nord. „Am înţeles că acum oamenii plătesc un litru de apă cu un preţ X şi Primăria Oradea vrea să îi oblige ca până la finele anului să plătească dublu aceaşi furnitură”, a spus Horea Vuşcan.
„Aţi înţeles prost. Legea impune o unică reţea de distribuţie”, a încercat să-l pună la punct viceprimarul Gheorghe Carp, iritând însă participanţii din Iosia.
Vacarmul a încetat când Vuşcan a luat din nou cuvântul, citând din mai multe legi ca argument că municipalitatea ar trebui să delege distribuţia agentului termic. „Trebuie stabilite criterii pentru o licitaţie publică şi un caiet de sarcini. Acestea ar asigura concurenţă şi piaţă liberă”, a afirmat Vuşcan.
Ioşia vs. Rogerius
Dar Marcel Boloş a reacţionat: „Spuneţi oamenilor adevărul în faţă! E vorba de congenerare în sistem SOCET. E o singură licenţă pentru distribuţie. Reţeaua de distribuţie e a oraşului. Toţi orădenii au drept egal asupra ei, nu doar locuitorii din Iosia Nord. Cei din Rogerius sunt de acord să plătească 300 de lei gigacaloria iar cei din Iosia doar o sută de lei?”.
„Faceţi să fie o sută de lei şi pentru restul oraşului!”, a îndemnat o voce din sală.
Acuză găurile de la CET
„Cei din Rogerius plătesc ineficienţa CET. Eliminaţi găurile negre de la CET ca să aveţi un preţ decent pentru orădenii dependenţi de CET”, a plusat Horea Vuşcan.
„Până când Transgex nu a intervenit s-a plătit frigul din apartamente. Acum oamenii sunt mulţumiţi, le se asigură căldura în apartamente şi plătesc ce li se oferă. Nu ne întoarcem la CET”, a spus un preşedinte de asociaţie din Iosia.
„Nu se pune corect problema. Ar trebui organizată o dezbatere publică în care să se audă şi vocea celor din Rogerius”, şi-a reluat Marcel Boloş ideea.
„Atunci de ce numai reţeaua din Rogerius să fie reabilitată? Dacă Rogerius nu e de acord cu preţul nostru, nici noi nu suntem de acord cu reabilitarea lor”, a răspuns un alt şef de asociaţie.
„Dacă spuneţi că din cauza noastră cei din Rogerius vor plăti 300 lei/gigacalorie, îmi pare rău că am venit la dezbatere”, a spus un altul părăsind sala.
„Finanţatorul european impune condiţiile. Nu putem noi comanda pe banii lor.
Găsiţi o cale să vă poată alimenta direct Transgexul. Atunci nu am avea nimic împotrivă”, a continuat Boloş. „Bine, dar 90% din distribuţie trece prin subsolul blocurilor, adică pe proprietatea noastră. Scoateţi-o sau plătiţi-ne chirie!”, a replicat un alt orădean din Iosia.
„Suntem obligaţi să facem un preţ mediu ponderat pe oraş. Domnule Vuşcan, îmi pare rău că te-ai orientat doar pe Iosia”, şi-a susţinut în continuare Marcel Boloş ideea.
Monopol la apă şi gunoi
Iar Vuşcan a răspuns: „Externalizaţi reţeaua din Iosia, căci nu are nicio legătură cu CET-ul. Daţi-o Transgexului! (…) Nu există o directivă europeană pentru un preţ unic pe gigacalorie. Orădenii plătesc cea mai scumpă apă rece, cablu, şi gunoi fiindca toate sunt monopol. Sunteţi liberali, faceţi piaţă liberă, nu monopol! Primarul a promis că demite toţi şefii de regii. I-a demis pe toţi, mai puţin pe directorul CET”.
Spiritele încinse au fost temperate în final de viceprimarul Carp care le-a propus participanţilor să vină cu propuneri scrise, concrete, la Primărie în termen de o săptămână. „Am organizat această dezbatere publică, pentru a afla părerile dvs. Dacă strigăm unii la alţii, nu rezolvăm nimic. Aici trebuie argumente legale, gândite la rece. Aduceţi propunerile, le analizăm şi ne mai întâlnim de două, trei, patru ori, oricât trebuie”, a promis Carp.
Să rămână acelaşi preţ pe zona geo-termală Iosia Nord”, şi-a esenţializat Vuşcan propunerea. Acesta a mai avertizat că dacă se va adopta planul de măsuri în şedinţa Consiliului Local din 14 martie, va strânge semnături pentru atacarea planului în justiţie. „Hotărârea de Consiliu Local nu va fi legală dacă se va lua fără să se ţină cont de ce am vorbit aici”, a conchis Vuşcan.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!