Se întâmplă într-un moment în care totul părea să-i meargă din plin poetului Ionuț Caragea. Ce-i drept, în Franța. Acolo unde opera poetului Ionuț Caragea a primit premii după premii. Societatea Poeților Francezi, cea mai veche şi cea mai prestigioasă societate de poezie din Franţa, înființată, printre alții, de primul câștigător al Nobelului pentru Literatură, Sully Preudhomme, îi oferea lui Ionuț Caragea, în 2019, premiul pentru poezie Mompezat, pentru volumul „J’habite la maison aux fenêtres fermées”, publicat în același an la editura Stellamaris din Brest (Franţa). Cu un an înainte, câștigase premiul Francois-Victor Hugo, oferit tot de Societatea Poeţilor Francezi, volumul premiat fiind „Mon amour abyssal”, apărut la Editura Stellamaris, Brest, 2018 (traducere de Amalia Achard). În luna iulie 2020, poetul Ionuţ Caragea a obţinut două premii oferite de Societatea Poeţilor şi Artiştilor din Franţa. Este vorba de locul al doilea la marele premiu „Henri Meillant” şi locul al treilea la marele premiu „Jenny Alpha et Noël-Henri Villard”. Volumul cu care a obţinut aceste premii este „J’habite la maison aux fenêtres fermées” („Locuiesc în casa cu ferestre închise”). În august 2020, sub semnătura lui Ionuț Caragea, a apărut, la editura Rafet, volumul „Esenţe lirice” vol. II. Acesta conţine 41 de cronici literare scrise în intervalul 2011-2020.
[eadvert]
Volumul a câştigat Marele Premiu „Titel Constantinescu” la Festivalul Internațional de Creaţie Literară „Titel Constantinescu”, ediţia a XIII-a. În acest context, anunțul poetului, care pare că are încă mult de oferit cititorilor, șochează. „În luna februarie a anului 2021 voi publica ultima mea carte în limba română, o antologie de 750 de pagini, care va cuprinde peste 500 de poeme şi peste 1.200 de aforisme selectate din întreaga mea operă poetică şi aforistică. Antologia se va numi «M-am născut pe Google» şi va fi publicată la editura Fides. Dat fiind faptul că există şi pe Facebook câţiva cititori care au apreciat activitatea mea literară şi care merită întreaga mea recunoştinţă, voi începe să postez creaţiile din această antologie şi pe paginile mele de utilizator sau de autor. Voi permite orice fel de comentarii, text, imagine sau giff, lăsând la latitudinea dumneavoastră respectul şi sentimentele pe care doriţi să le afişaţi. Vă doresc multă sănătate şi împliniri pe toate planurile!” e mesajul lui Ionuț Caragea pentru cititorii săi.
Consacrat ca „poetul născut pe Google”, după numele unui volum cu care își făcea debutul, în 2007, în fața publicului din România, „M-am născut pe Google”, alături de volumul „Delirium Tremens” , poetul pare că dorește să-și facă ieșirea din viața literară românească în aceeași notă. Ionuț Caragea a fost rugbist de performanță și a ales să plece în Canada, atunci când a realizat că în România, un profesor de sport nu își poate întreține familia.
El a perceput poezia ca pe un download ceresc și spera să ramână poet, chiar dacă serverul va pica. Ionuț Caragea este considerat de critica literară unul dintre liderii generației de scriitori douămiiști și unul dintre cei mai atipici și originali scriitori de care dispune în prezent România. „Scrisul e o activitate pentru sănătatea spiritului”, consideră Ionuţ Caragea. Poetul a pledat întotdeauna pentru a avea o meserie pe lângă a fi poet, conștient fiind că în România, doar Mircea Cărtărescu își asuma la un moment dat faptul că trăiește exclusiv din scris. Pledoaria sa era cu scopul de a evita să „trăieşti cu frustrarea izvorâtă din încercarea să devii bogat din scris. Scrisul e pentru evoluţia spirituală, să ai succes e bonus”. Până când ultimul volum în limba română va vedea lumea tiparului, poetul își publică în mediul virtual opera.
Primul poem din antologia de poeme, citate şi aforisme „M-am născut pe Google”, editura Fides, februarie 2021, este „Eu la pătrat” și sună astfel: „Viața este zero, la puterea doi și rămâne zero, nuli suntem și noi. Viața-i primul număr, împărțit la doi, rămâne jumate, restul la gunoi. Viața-i radicalul din divinitate și rămân doar sfinții fără de păcate. Viața este sfera, cercul și pătratul, scotocind prin toate, aflăm rezultatul. Viața e triunghiul, dreptele catete, și rămâne unghiul fără epitete. Viața e obtuză, până-n infinit, și rămâne punctul, singur și uimit. Viața-i printre puncte, o mulțime vidă, și rămâne moartea… singură, rigidă. Viața este zero, zero absolut, la puterea doi, un necunoscut. Viața e un calcul – simplu – cum sunt Eu, însă Eu² = Dumnezeu”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!