Ion Simuț i-a fost profesor lui Mircea Pricăjan și chiar l-a recomandat „călduros” în redacția Revistei Familia. Criticul și istoricul literar, profesor universitar și redactor la revista „Familia” și-a prezentat demisia din această ultimă postură.
[eadvert]
Într-un vast articol din ziarul Crișana, la care a mai colaborat, Ion Simuț explică pe larg de ce vineri, 29 ianuarie 2021, și-a prezentat demisia de redactor la revista Familia, „ca urmare a presiunii psihologice exercitate de redactorul șef interimar Mircea Pricăjan de a elibera postul în vederea ocupării lui de către un tânăr (motivația este menționată în demisia prezentată la secretariatul BJB). Oricum, contractul meu de angajat (pe un post obținut în urma unui concurs) expira în cursul acestui an, dar redactorul șef nu mai avea răbdare. Epurarea naturală nu-l satisfăcea. A purificat redacția, cu o voință fermă, rămânându-i alături doi „tineri” cu părul alb (ca și mine), jurnaliști scăpătați (Beteg și Seres), mari speranțe pentru literatura viitorului. Faptul că aș fi fost singurul critic din echipă (un avantaj, cred eu) nu mai conta. Numele meu este, probabil, incongruent cu formația de deschidere a noii serii. Virulența cu care redactorul-șef a respins participarea mea la proiect este semnificativă ”, explică Ion Simuț urmările faptului că Mircea Pricăjan s-a privatizat pe un bun național înregistrând Revista Familia pe numele său la OSIM , lăsând să se înțeleagă că a făcut-o cu acceptul actualei conduceri a Consiliului Județean Bihor.
Îngrijorător e și comportamentul lui Pricăjan descris de respectabilul critic și profesor Ion Simuț.
„Prietenul meu șantajist, fostul meu student, colegul meu de redacție tăcut și molcom, prozatorul Mircea Pricăjan nu are decât o singură șansă: succesul. Îi doresc să-l dobândească și-l voi susține pe mai departe, deși, probabil, nu-și dorește. Datoria față de revista Familia, ca față de un bun național, mă obligă”.
Ion Simuț povestește cum Pricăjan i-a explicat grosolan că nu își dorește prezența sa la ședința de redacție, agreați fiind „cei trei crai de la asfințitul vechii serii: Beteg, Pricăjan, Seres. Îmi dau seama că e vorba de o neînțelegere (refuză să accepte că sunt patru posturi transferate și ocupate, nu trei) sau e vorba de un refuz programatic, cu un anume tâlc. Comunicarea pe mail se suspendă, fără nicio explicație suplimentară…. Într-o discuție la secret, îmi spune cu o mânie mocnită, cu o dușmănie temperată ce răzbate prin ochii înroșiți, că prezența mea în redacție îi încurcă planurile de întinerire grabnică. (Nu spune nimic de Seres, născut în 1957, care e un optzecist modest, din generația mea; nu spune nimic de Beteg, un scriitor nouăzecist, cam la 50 de ani, nedezvăluit deocamdată suficient ca scriitor; eu, numai eu sunt piedica revoltătoare în calea îndeplinirii planului său.) Discursul fostului meu student în fața profesorului său e din ce în ce mai vehement, stânjenitor de jignitor. Dacă nu renunț la calitatea de redactor, într-o formă sau alta, dacă nu plec, pur și simplu, cât mai curând, va fi nevoit să plece el. Și nu va pleca oricum, ci cu toată revista, pentru că a înscris marca „Revista Familia” pe numele lui la OSIM. E, deci, o proprietate personală. Surpriză! Lovitură de teatru! Noul redactor șef joacă tare! Am înțeles imediat gravitatea situației. Dacă nu plec eu din redacție, dispare revista Familia. Revista în care a debutat Mihai Eminescu, revista în care și-au lăsat semnăturile de aur, cum spunea Ioan Pintea: Vasile Alecsandri, Bolintineanu, Hașdeu, Timotei Cipariu, George Coșbuc, Octavian Goga, Barbu Delavrancea, Duiliu Zamfirescu etc, revistă în care au scris: N. Steinhardt (aici a publicat celebrul text: Suflet de rob!), Nicolae Balotă, Radu Enescu face acum obiectul unei petiții online inițiată de către cel care a denunțat pentru prima dată public faptul că Mircea Pricăjan a înregistrat Revista Familia pe numele său. Consiliul Județean, cel care finanțează revista lui Pricăjan tace suspect.
La împlinirea a 60 de ani, Ion Simuț primea din mâna primarului Bolojan, actual șef al județului diploma de excelență “pentru contribuţiile sale valoroase la studiul literaturii române moderne şi pentru activitatea sa didactică de excepţie în cadrul Universităţii din Oradea”.
Trimite articolul
X”contractul meu de angajat (pe un post obținut în urma unui concurs)”
Ei – recunosc – am râs la chestia asta. Plecăciuni.
-
razi ca prostu de unul singur, adica de tine…
Ci ***e pricajan asta … un fel arivist contemporan, smenar de prim rang!
pricajean are mutra de golan si suras de om cu cutitul la spate; s-a umflat ranza in el ca a ajuns in pozitia cocosului si i se pare ca soarele straluceste in jurul lui. sa-i fie rusine tiganului de atitudinea josnica pe care o are si de caracterul infect mostenit de la ma-sa si tata-sau, niste taranoi cu soric gros, care si-au transmis genle salbatice intr-un ochelarist cu zambet de crocodil.
imi pare rau de dl Simut, pe care il cunosc si apreciez ca om si profesionist. cu siguranta este o valoare pentru orasul nostru si acest lucru il va demonstra in oportunitatile viitoare care ii vor bate la usa.
PNL nu da 2 bani pe cultura si 2 bani pe educatie! asta e adevaratul penele. uitati-va ce face in tara, uitati-va ce face seful pnl johannus: MOR OAMENI DIN VINA GUVERNULUI LUI DE RAHAT, iar El e la ski?????
Frică Jean , o fi neam cu Bolo Jean?
Asta trebuia sa mearga la OSIM sa inregistreze FamiGlia (pnl). ))))
prichindel s-a facut mare?
…si iata, Pricajan s-a apucat de politica. E murdar. E trist. E un nesimtit.
Pensionarul se re-re- reangajează (pensionar de lux fiind), dar tot tânărul Pricăjan e de vină că dinozaurul de 70 de ani nu pleacă. Ba e și victimă atacată psihologic de viruși sputnik.