Amfitrionii evenimentului au fost Elisabeta Pop şi Mircea Morariu, doi dintre foştii secretari literari ai Teatrului de Stat din oraşul nostru. În expunere sa, Ion Caramitru a reluat într-o oarecare măsură – aşa cum anunţase şi Mircea Morariu – conferinţa pe care a susţinut-o, în anul 1992, în faţa Camerei Comunelor din Londra.
Speranţe
Prelegerea renumitului actor s-a desfăşurat sub motto-ul ,,Până când?’’.
,,Am fost într-o veşnică aşteptare… Am aşteptat când aveam şapte ani să se întoarcă sora mea, dintr-o cercetare poliţienească, am aşteptat-o pe mama mea, l-am aşteptat pe tatăl meu (…) Aşteptarea este legată de speranţă. Lipsa speranţei face ravagii în societate’’, şi-a început Ion Caramitru discursul, pe care l-a purtat apoi în sfera credinţei, a cunoaşterii reciproce, a culturii etc., ingredientele propuse de actor pentru o democratizare şi integrare reală. Ion Caramitru a declarat că speră ca România să revină la statutul pe care-l avea altădată, când a profitat de resursele pe care le are.
Interes
Discursul directorului Teatrului Naţional din Bucureşti a alimentat interesul, chiar curiozitatea unui larg public prezent în sală. Un veritabil tezaur al istoriei româneşti, susţinut de un impresionant talent literar şi dramatic, de o cuceritoare prezenţă scenică!
Chiar dacă nu a fost pe o scenă, Ion Caramitru a ştiut să cucerească publicul şi să-l ducă în lumea lui, consistentă în plan ideatic.
În acelaşi context a fost lansat şi volumul ,,Cu Ion Caramitru de la Hamlet la Hamlet şi mai departe’’, semnat de Mircea Morariu.
Evenimentul a fost organizat de Primăria municipiului Oradea şi Fundaţia Academia Civică Bihor.
FactBox
Carte de vizită
Ioan Caramitru s-a născut în 9 martie 1942 la Bucureşti.
În anul 1964 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale.
Este actor de teatru şi film şi regizor.
A fost ministrul Culturii între anii 1997-2000 şi directorul Teatrului Bulandra din Bucureşti între 1990 – 1993.
A participat la revoluţia română din 1989.
Alături de Mircea Dinescu a anunţat la televiziune căderea regimului Ceauşescu.
A fost decorat de Regina Elisabeta a-II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord cu titlul de Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic pentru activitatea culturală româno-britanică
A primit distincţia de Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor în Franţa.
Este preşedinte al UNITER din anul 1990.
Este vicepreşedinte al Asociaţiei revoluţionarilor fără privilegii.
În prezent este directorul Teatrului Naţional din Bucureşti.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!