Peste 4.000 de elevi din Bihor au participat luni, 4 martie, la proba scrisă la Limba și literatura română de la simularea pentru BAC 2024.
[eadvert]
La subiectul al III-lea, elevii de la uman au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unui text poetic studiat, aparținând lui Ion Barbu.
Celor de la profilul real la subiectul al III-lea le-a „picat” Lucian Blaga.
Elevii au intrat în sălile de examen până la ora 8.30, iar la ora 9 au primit subiectele de la simularea probei de de Limba și literatura română. Liceenii au avut la dispoziție trei ore pentru a rezolva subiectele.
Astfel, la subiectul I, candidații au avut textul la prima vedere „Metropole”, de Liviu Rebreanu. Pornind de la acest text, ei au trebuit să indice sensul cuvântului „sforțări” și al secvenței „la fiece pas”.
În plus, ei au avut de menționat soluția găsită de persoanele interesate de lectură, care nu au posibilitatea să-și cumpere cărți, utilizând informațiile din textul pe care l-au primit.
O altă cerință a fost să precizeze un efect al creșterii interesului față de sport în spațiul românesc, justificându-ți răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat.
Totodată, ei au avut de explicat un motiv pentru care tejghelele librăriilor din Paris sunt amplasate până în mijlocul trotuarului.
Elevii de clasa a XII-a au avut și de prezentat, în 30 – 50 de cuvinte, relația dintre jurnaliștii francezi și scriitori, așa cum reiese din textul dat.
La subiectul I, punctul B, cerința a fost să redacteze un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă presa contribuie sau nu la formarea gustului artistic al publicului, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din volumul Metropole de Liviu Rebreanu, cât și la experiența personală sau culturală.
La subiectul al II-lea, tinerii au avut în față textul „Domnișoara Nastasia” de George Mihail-Zamfirescu, din care au trebuit să prezinte, în minimum 50 de cuvinte, rolul notațiilor autorului.
Subiectul III pentru elevii de la uman a fost un eseu în care să prezinte particularitățile unui text poetic studiat, aparținând lui Ion Barbu, iar pentru cei de la profilul real, un eseu în care să prezinte particularitățile unui text poetic studiat, aparținând lui Lucian Blaga.
Conform Ministerului Educației, notele pe care elevii le vor primi la simulări nu se trec în catalog, însă la solicitarea scrisă a elevului/a părintelui, acestea pot fi consemnate în catalog.
Rezultatele de la simulare, pe 15 martie, nu vor fi făcute publice, ci vor fi comunicate prin profesorii elevilor.
Baremele de corectare și notare pentru Limba română la simularea examenului de Bacalaureat 2024 au fost publicate de Ministerul Educației.
- 5 martie 2024: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
- 6 martie 2024: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
- 7 martie 2024: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
- 15 martie 2024: Comunicarea rezultatelor
FOTO: edupedu.ro
Trimite articolul
Xcu toceli de-a lui Ion Barbu si Blaga se naste o alta generatie de prosti. Vai de mama noastra cu comentarii la opere de rahat scrise de tot felul de obsedati sexual si antisemiti.