Orădeanca, în vârstă de 13 ani, a prezentat un număr impresionant de contorsionism.
La competiţie, Ioana a fost însoţită de părinţii ei. „Mama şi cu tata au făcut multe sacrificii pentru mine şi le mulţumesc”. Întrebată de Andi Moisescu ce vis are ea aceasta răspuns simplu: „Să urc drapelul României pe podium”.
Aplaudată la scenă deschisă, Andi a rămas extrem de impresionat de efortul pe care Ioana îl depune pentru sportul în care vrea să exceleze, în timp ce Mihai Petre i-a spus: „Cele trei DA-uri ale noastre pălesc în faţa a sute de DA-uri din partea publicului”.
Plângând de fericire ea a mărturisit că nu se aştepta la această reacţie pentru că s-a simţit în al nouălea cer şi a meritat tot golul din stomac pe care l-a avut înainte de a intra pe scenă.
„A fost o experienţă extraordinară, a însemnat urcarea unei trepte în plus în cariera mea. La un concurs de gimnastica este mult mai dificil, dar aici au fost altfel de emoţii. Îi mulţumesc foarte mult antrenoarei mele Anca Sabău şi o iubesc foarte mult pentru tot ce a făcut pentru mine în decursul timpului, de când am început să fac gimnastica ritmică”, spune Ioana.
Parcurs
Ioana Rotaru face gimnastica de la vârsta de trei ani. Ioana s-a născut cu o deplasare de bazin şi medicul i-a recomandat mamei ca Ioana să facă mişcare începând cu vârsta de 3 ani. Aşa s-a hotărât mama să o dea la o Şcoala Sportivă la vârsta de 3 ani, dar acolo a stat doar o lună. Timp de un an a fost la Palatul Copiilor şi Elevilor din Oradea la gimnastica. Apoi, la vârsta de 6 ani, Ioana a fost selectată de la grădiniţă pentru gimnastica. Mama, crezând că are picioarele strâmbe nu a vrut să o mai ducă. Nu se ştia că de fapt ea are o mobilitate foarte mare în picioare. Educatoarea ei avea o nepoată antrenoare.
Aceasta a rugat-o pe mama Ioanei să o ducă pe aceasta la gimnastica pentru că era sigură de talentul fetiţei. Aşa că, la vârsta de 7 ani, când Ioana a început şcoala mama a dus-o la gimnastica la Universitatea CSU Oradea, la antrenoarea Anca Sabău. În momentul în care mama a vorbit cu antrenoarea, aceasta i-a spus că Ioana are calităţi foarte mari şi ca va face cu siguranţă performanţă. La 3 luni de când a început gimnastica, Ioana a luat locul III la Campionatele Naţionale şi la 6 luni a obţinut tot locul III la Cupa României.
Ioana face, zilnic, câte 2-3 ore de antrenament, inclusiv sâmbăta în momentul în care se apropie un concurs. Ioana face panglică, minge, maciuci şi cerc. În concursuri au voie cu patru obiecte. Panglica este obiectul ei preferat.
Model
Ioana povesteşte că în prima zi când a mers la gimnastica a văzut o fată mai mare care făcea elemente de gimnastica ritmică şi, din momentul acela, i-a spus mamei sale că şi ea vrea să ajungă aşa ca fata aceea. Acesta a fost momentul în care Ioana s-a hotărât sa continue să meargă la gimnastica.
Ioana se descurcă destul de greu cu antrenamentele şi cu şcoala, pleacă dimineaţa şi ajunge seara acasă. „Totuşi m-am menţinut tot timpul pe locul III în clasă, de când am ajuns în clasa a V-a”, povesteşte Ioana. Acum este în clasa a VII-a la Şcoala cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu” din Oradea.
„Perioade grele au existat. Îmi era foarte greu să mă descurc şi cu şcoala şi cu gimnastica, dar nu m-a lăsat sufletul să renunţ la gimnastică”, spune Ioana.
Vrea pe podium
Nu prea a avut parte de accidentări, pentru că gimnastica ritmică nu este la fel de dificilă ca gimnastica artistică.
„Îmi doresc să ajung cât se poate de departe. Voi da tot ce pot din mine ca să ajung pe podium la concursurile internaţionale”, a dezvăluit Ioana.
Mamei i-a plăcut foarte mult participarea la emisiunea „Românii au Talent”, mai ales că au fost atâtea talente.
„M-a emoţionat foarte tare când Ioana a avut de făcut numărul. Eu nu am trăit niciodată atâta emoţie ca la «Românii au Talent», pentru că reacţia publicului a fost una extraordinară. Emoţii am avut la fiecare concurs al ei, dar ele nu se compară cu ce s-a întâmplat la emisiune”, spune Eugenia Rotar, mama Ioanei.
Ea recunoaşte că nu a ştiut că Ioana are o mobilitate foarte mare.
„Are unele elemente de contorsionism incluse în exerciţii. Până în prezent nu a avut un număr de contorsionism făcut special pentru că nu a avut unde să participe cu un astfel număr”, mărturiseşte mama Ioanei.
Cei care cunosc orădeni talentaţi, indiferent de vârstă sau de forma de manifestare a talentului lor, sunt invitaţi să ne trimită informaţii despre ei şi date de contact pe adresa crina.dobocan@informmedia.ro.
Cele mai frumoase poveşti vor fi publicate în Jurnal bihorean şi pe www.bihon.ro.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!