Devenită secretar de stat în Ministerul Sănătății, orădeanca Ioana Mihăilă (PLUS) asigură faptul că acest spital se va putea construi din fondurile disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Spitale, centre și cabinete
Medicul Ioana Mihăilă anunță că sistemul sanitar românesc va fi puternic susținut în perioada următoare, investițiile cu fonduri nerambursabile urmând să se facă prin Programul Operațional Sănătate (POS) și prin PNRR. Vor fi susținute și zonele defavorizate: urbanul mic și zonele rurale.
[eadvert]
„România este singura țară din Uniunea Europeană care beneficiază de un asemenea program”, arată Mihăilă, precizând că țara noastră a trimis deja un draft către Comisia Europeană, privind modul de implementare al acestui Program Operațional Sănătate, estimat la 4 – 4,2 miliarde de euro, pentru sistemul medical românesc.
Prin POS se va finanța infrastructura mare din sistemul sanitar, inclusiv spitalele regionale. De asemenea, vor fi bani pentru accelerarea programelor naționale pentru depistarea și tratarea bolilor cardiovasculare și diabet, a cancerelor de col uterin și de sân, respectiv a cancerelor de colon, de prostată și a celor pulmonare, asigură reprezentanta MS.
Prin PNRR, vor fi susținute investiții în sistemul sanitar în valoare de 3 miliarde de euro, iar pentru digitalizarea sistemului alte 400 de milioane de euro. Ioana Mihăilă spune că prin PNRR vor fi selectate „acele proiecte care au un anumit grad de maturitate”. Acestea vor trebui implementate până cel târziu în august 2026. Pe lângă anumite spitale, precum cel dorit în Oradea pe strada Vlădeasa, prin PNRR se va finanța și asistența medicală primară, instituirea caravanelor medicale, precum și dezvoltarea asistenței medicale în ambulatoriu, spune Mihăilă.
Aceasta promite că prin PNRR vor fi realizate noi 200 de centre medicale comunitare integrate și vor fi asigurate dotări pentru 2.000 de cabinete de medici de familie, din toată țara. Unde? „Ministerul Sănătății a stabilit criteriile de prioritizare. În zonele rurale, acolo se vor concentra. De asemenea, vom avea discuții cu asocierile primarilor din municipii și orașe pentru a stabili zonele prioritare. Maparea nevoilor va fi realizată în 2021. Dorința noastră este să dăm mai multă putere medicului de familie”, spune Ioana Mihăilă.
Nevoia de noi policlinici
Cum asistența medicală în policlinici suferă, iar Oradea nu face excepție de la această regulă, am întrebat-o pe secretarul de stat Mihăilă cum va încuraja construirea de noi policlinici, precum și modalitatea de stimulare a medicilor, pentru o activitate performantă și susținută în ambulatoriu, astfel încât presiunea pe spitale să scadă. Răspunde Mihăilă: „Discuțiile cu CNAS în legătură cu PNRR merg în direcția aceasta: dorim ca accesabilitatea serviciilor în ambulatoriu să crească, pentru a face mai tentantă activitatea în ambulatoriu. Pe lângă criteriile generale de punere în siguranță a spitalelor, ne dorim să promovăm serviciile spitalelor care cresc serviciile în ambulatoriu, inclusiv stimularea medicilor”.
În ceea ce privește investițiile din spitale, secretarul de stat spune că prin PNRR se vor finanța circuitele pentru punerea în siguranță a acestora din perspectiva igienei (inclusiv a problemei infecțiilor nozocomiale, care în România nu sunt raportate așa cum s-ar cuveni), dar și a conformării la normele de incendiu și de seism.
Apare dosarul medical digital?
Pe partea de digitalizare, prin PNRR se dorește eficientizarea sistemelor CNAS, interoperabilitatea bazelor de date și implementarea aplicațiilor de telemedicină. Însă principalul obiectiv se referă la creșterea accesului pacienților la propriile informații medicale. Așadar, implementarea dosarului medical pentru fiecare asigurat CNAS. Mihăilă: „Ne dorim să oferim posibilitatea de a lua decizii bazate pe dovezi. Deocamdată, ne lipsește o viziune clară față de ce avem la nivelul țării, ca patologie, nevoi, cheltuieli, infrastructură medicală”.
Reorganizări de paturi ATI
Ioana Mihăilă anunță reorganizări în spitale printr-un nou ordin de ministru, astfel încât se vor câștiga 200 de paturi ATI, destinate pacienților Covid-19, și alte 350 de paturi pentru terapie intermediară. „Spitalele își vor putea organiza fluxurile de pacienți Covid și non-Covid, astfel încât să poată fi primiți pacienți cu Covid și în spitalele unde acum nu sunt primiți. Este vorba despre o reorganizare, pentru a fi mult mai flexibili”, transmite secretarul de stat, dând exemplul Spitalului Municipal Curteanu, din Oradea. „Prin această reorganizare, în momentele de acalmie Spitalul Municipal Oradea va putea să trateze și pacienți non-Covid”, exemplifică medicul Ioana Mihăilă.
Trimite articolul
XSe vor plati spitalele si “medicii” care au contorizat cat mai multi covizi. Adica vine spaga. Zdrentele naibii ce sunteti. O sa va vina si voua randul gunoaielor.
Si cat va costa un spital in proiectul usr ?
JUMATE DE MILIARD de euro? la fel ca ala din sibiu?
Sau veti merge pe schema de furt a la voiculescu? adica spitale in leasing, al caror cost final s-ar apropia de miliard.
Teach me, precious …
Poate sa vina oricati bani,aia sunt pt salariile voastre nesimtite si pt achizitiile care la faceti prin firmele voastre,si sanatatea tit in moarte cerebrala este si va ramane cu impostori si criminali ordinari si putori orfinare niste mafioti si smenari sunteti acolo