Ioana Dragoș Gajdó, actriţă a Teatrului Regina Maria, contestă decizia de trimitere în şomaj tehnic, sub aspectul nelegalităţii.
Au fost trimiși în șomaj tehnic 519 de angajați, ca urmare a dispoziției semnate pe 8 aprilie, de președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor, pe perioada stării de urgență. Motivația acestei măsuri a fost reducerea accentuată a activității unor instituții (Teatru, Filarmonică, Muzeu, Bibliotecă, revistele Familia și Varad, Centrul de conservare si promovare a culturii traditionale Bihor, Școala de Arte Francisc Hubic, Aeroportul Oradea), ca urmare a epidemiei de coronavirus. Cei 519 reprezintă 55% din angajații instituțiilor aflate în subordinea CJ Bihor.
„Decizia de a fi trimişi în şomaj tehnic aparţine unui singur om, şi anume preşedintele Consiliului Judeţean Bihor. N-a fost trecută prin consiliu”, a declarat pentru Mediafax Ioana Dragoș Gajdó. Actriţa a precizat că a trimis vineri, 8 mai, o plângere prealabilă către Consiliul Judeţean în care a solicitat anularea deciziei sub aspectul nelegalităţii. Plângerea a fost depusă în nume personal, actriţa aşteptând un răspuns din partea CJ Bihor. „Nu ştiu care au fost motivele pentru care am fost trimişi în şomaj tehnic, aşa, cu atâta uşurinţă. Şi fără să ni se spună… Adică legea dialogului social. Nu există”, a spus actriţa, adăugând că acest demers a fost făcut mai ales din principiu. „Cât despre recuperarea sumei, diferenţei de bani aferente lunii martie, aprilie şi jumătate din luna mai, pentru că noi din data de 16 mai suntem rechemaţi la job, dar nu ştiu ce înseamnă asta, voi acţiona pe (Codul, n.r.) Muncii, la tribunal”, a mai declarat actriţa, care susţine că mai sunt şi alţi colegi ai săi care intenţionează să facă acelaşi lucru.
În această perioadă actorii au repetat online. Nu se ştie când se vor relua repetiţiile live şi nici spectacolele, după părerea Ioanei Dragos Gajdó stagiunea actuală fiind compromisă.
Trimite articolul
XEa si colegii ei ar vrea sa primeasca salariul intreg ca si ccum ar fi lucrat, nu e prost cine cere prost e cine da.
Au dreptate pedeoparte… De profesori nu zice nimeni nimic? Ca stau pe banii statului, salar 100%..si sa fim seriosi, cine tine orele online, profesorii de peste 60 de ani sau cei care predau in sate ?
Ai perfectă dreptate.Dar ar trebui,cred eu,ca toți actorii să fie solidari și să acționati în consecință.