Marți, în ultima zi de mandat ca prefect, Ioan Mihaiu şi-a prezentat un bilanţ al activităţii şi câteva observaţii despre funcţia deţinută din 28 mai 2017. În primul rând, Mihaiu a precizat că a acceptat funcţia mai mult ca pe o provocare şi că nu şi-a dorit-o neapărat. Din start, a precizat că e de părere că ar fi cazul se legifereze numirea politică a prefecţilor, şi numai pentru o diminuare a făţărniciei în politică – funcţia este oferită, evident, în primul rând pe criterii politice.
Debut demoralizant
Mihaiu spune că debutul mandatului a fost demoralizant, din cauza pestei porcine, a Codului Roşu de la Bulz şi a vremii severe care a provocat 237 de avarii la curent şi a afectat 38 de unităţi administrativ-teritoriale, producând avarii masive spre zona Beiuşului, au pus la încercare atât capacitatea de mobilizare a instituţiilor din subordine cât şi pe cea de decizie rapidă.
Prefectul îşi asumă şi meritul pentru iniţiativa avangardistă – înainte chiar să existe cadru legal, pentru protocolul semnat cu CEC Bank, în vederea achitării taxelor de pașaport. Asta şi mutarea online a programărilor a contribuit la o mai corectă tratare a cetăţeanului dornic de paşaport.
„De asemenea, fără să avem un cadru legal definit, ne-am asumat în cadrul CJSU detonarea controlată cu explozibil a zăpezii în zona avalanșelor produse pe DN75, spre Arieșeni. Acțiunea s-a dovedit a fi un real succes și a fost preluată în vederea transpunerii la nivel național într-un act normativ pentru reglementarea legală a acestei proceduri. La fel am procedat și în cazul traseelor turistice blocate în județul Bihor, acestea fiind deblocate în urma unei decizii asumate în cadrul aceluiași CJSU”, a spus Mihaiu.
Alte reuşite pe care ţinut să le amintească: proiectul „O viaţă cât un centenar”, menit a-i sărbători pe românii care au împlinit în Anul Centenarului venerabila vârstă de 100 de ani, vizita celui mai numeros corp diplomatic în Bihor, eveniment apreciat de peste 40 ambasadori din întreaga lume, colaborarea cu Consiliul Județean Bihor pentru tronsonul Via Carpathia – s-a semnat la Oradea în prezența a 4 județe din România și reprezentanții a altor 3 state europene, protocolul de colaborare pentru susținerea acestui tronson de drum rapid.
Mihaiu e mândru şi de modul în care a organizat Centenarul Marii Uniri dar şi pentru că, spune el, a atras atenția asupra unor proiecte de infrastructură uitate, care nu au beneficiat în ultimii 30 ani de niciun fel de investiție – DN19E, Biharia-Chiribiș, un tronson nu foarte mare de drum național dar extrem de frecventat de șoferi: „lucrarea de reciclare este finalizată în proporție de peste 50% și sperăm că noua conducere să asigure suportul necesar finalizării acesteia”.
„Când am preluat mandatul, DN76 era într-o stare problematică iar stadiul procedurii de execuție al lucrărilor era blocat pe anumite tronsoane. Am depus eforturi pentru a mișca lucrurile și astăzi ne bucură să vedem că se lucrează pe toate cele trei tronsoane ale DN76, de la Oradea la Bitii, după o lungă pauză în care această porțiune de drum a fost parcă abandonată de autorități”, a mai spus el.
Autostrada
„Autostrada e, poate, proiectul de care sunt cel mai atașat și pentru care am căutat să asigur toate condițiile, în calitate de prefect și reprezentant al Guvernului în teritoriu, să-l vedem concretizat. După ani buni de indiferență, tronsoanele din județul nostru au fost repuse pe agenda publică a Guvernului, prin CNAIR. Astăzi, avem un tronson 3C Biharia – Borș a cărui execuție a început în luna mai 2019 și pe care a fost deja turnat asfalt, fiind executat în proporție de 70%”, a mai declarat Mihaiu, arătându-se încrezător că, dată fiind originea sălăjeană a ministrului transporturilor, se va debloca rapid şi tronsolul de pe Bihor şi Sălaj.
Va urma
În final, Mihaiu a spus că, înainte să i se termine mandatul, era pregătit să îşi prezinte demisia, având în vedere căderea guvernului care l-a numit prefect. „E un lucru absolut normal să fie schimbaţi prefecţii. Legea e clară, numirea prefectului este de competenţa Guvernului”, a comentat el spunând că va reveni la Finanţe, de unde a plecat cu detaşare. A evitat să precizeze ferm dacă va reveni în viaţa politică, ca potenţial candidat pentru Primăria Oradea, cum se vehiculează.
Locul lăsat liber de Ioan Mihaiu va fi ocupat de liberalul Dumitru Ţiplea. Numirea acestuia întârzie, însă, cel mai probabil din cauză că, venind din mediu privat, omul lui Bolojan nu este funcţionar public, deci ar trebui să se „şcolească” pentru această muncă.
Trimite articolul
XDomnul prefect Mihaiu nu a fost, din adevãr, logicã şi fapt musai ,, psd”.
(Cui foloseşte sã îndoaie oamenii la stânga, la dreapta?)
Domnul Mihaiu a fost drept, a vãzut anormalitatea şi adevãrul din multe legi,, şmechere” la liber.
L-aş vota în orice funcţie, chiar şi ca independent.
Domnul Mihaiu este un profesionist, (re)numirea dansului ca si prefect ar fi fost o lovitura de imagine pentru guvernul Orban. Bineanteles ca votul meu va merge la dansul daca va candida pe viitor.
Mult succes noului prefect.