Bancherul Ioan Degău, un adevărat Mecena, vine în fața bihorenilor cu două cărți impresionante atât ca volum, cât și ca abordare. Și nu există nicio exagerare în această afirmație. Cel de-al V-lea volum, „Beiușul și lumea lui – Lupta pentru Unire (1918-1919). Oameni, fapte, întâmplări din Bihor”, are nu mai puțin de 1.000 de pagini. Cartea e scoasă sub egida Academiei Române, Centrul de Studii Transilvania, Cluj-Napoca. Alături de Ioan Degău, coordonator al lucrării este Viorel Faur. 38 de autori au lucrat la acest voum, printre care: acad. prof. univ dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, rector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Ioan Mitropolitul Banatului, PS Vasile Coman, fost Episcop al Oradiei, acad. Mircea Malița, Academia Română, prof. univ. dr. Anton Anton, ministru al Energiei, prof. univ. dr. Blaga Mihoc, Universitatea „Babeș-Bolyai”, prof. univ. emerit Petru Mihancea, Universitatea Oradea, prof. univ. dr. Vidu Bidilean, Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Sinești”, lectorii universitari Ioan Laza și Florin Ardelean și mulți alții. Volumul este dedicat Centenarului. Sunt 10 ani de când coordonatorii Ioan Degău și Nicolae Brânda au lansat primele trei volume ale studiului monografic „Beiușul și lumea lui”, cel precedent, al patrulea, văzând lumina tiparului în 2009.
„Este un proiect editorial ambițios, impresionant prin dimensiune și substanță, pe care l-am inițiat și finanțat cu sentimentul unei datorii care trebuia împlinită. Pentru mine, Beiușul a fost și rămâne matca și ancora sufletului. Istoria lui copleșește și reverberează până în tumultul prezentului. Întregim această serie cu cel de-al V-lea volum: «Lupta pentru Unire (1918-1919). Oameni, fapte, întâmplări din Bihor». De această dată, alături de domnul Faur, ca și coordonator. Încerc și de această dată bucuria și mulțumirea că am avut ideea realizării unei asemenea lucrări colective, ale cărei costuri le-am suportat aproape în întregime. Exprim gratitudinea mea tuturor contributorilor cărora m-am alăturat, ca de fiecare dată, și eu, cu aceeași seninătate a spiritului. Este obolul pe care-l aducem jertfei celor care în urmă cu un veac au făurit România Mare. «Beiușul și lumea lui» este o operă deschisă. Ce va urma? Numai neliniștea și puterea gândului fecund și înălțător vor da seamă”, spune inițiatorul, finanțatorul și contributorul Ioan Degău.
Istoria restituită
„Substanțială este, fără îndoială, partea din volum dedicată prezentării unora dintre cei mai importanți delegați bihoreni (aleși și de drept), precum și a unor participanți la Marea Adunare Națională de la Albă Iulia din 1 Decembrie 1918, unde cei îndreptățiți, și posesori de crediționale, au votat Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. Au elaborat studii și articole referitoare la această tematică profesorii universitari Blaga Mihoc, Antonia Faur, Barbu Ștefănescu, Petru Mihancea și Corneliu Crăciun, dar și alți autori: Elisaveta Roșu, Diana Iancu, Nicolae Nistoroiu, Ioan-Bogdan Pop, Ioan Laza, Lucia Cornea, Traian Bodea și Titus Roșu, Ligia Antonia Mirișan, Ioan Sorin Cuc, Lucian Popa și Cristian Țoța. Prin acest volum, care corespunde exigențelor științifice, autorii de lucrări fac un gest de recunoștință pentru cititorii României Mari, care sunt vii în memoria colectivă.
Ei se asociază tuturor acelora care, în întreaga țară, s-au străduit să scoată la lumină, mai ales pentru tineri, tradiția unității noastre tradiționale, care este o veritabilă coloană vertebrală a întregii istorii naționale”, scrie Viorel Faur în prefața cărții. Specialiști de diverse profesii au contribuit la apariția acestui volum. Spre exemplu, medicul Petru Mihancea descrie contribuția medicilor, farmaciștilor, studenților în Medicină și Farmacie din Transivania, Banat, Crișana și Maramureș la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia. Universitarului și jurnalistului Ioan Laza i se datorează „Istoria trăită, istoria restituită. Interviuri realizate de publicistul Ion Isaiu cu participanții la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”.
Aristocrat al presei
„Un aristocrat printre jurnaliștii orădeni”. Așa îl descrie Ioan Laza pe Ion Isaiu, „un jurnalist cu ștaif”, care „s-a impus în conștiința generațiilor ca un statornic și prolific colaborator al presei culturale, semnătura sa înnobilând paginile revistelor Familia, Vatra, Argeș, Tribuna României, Cronica, Contemporanul, precum și a cotidianului Crișana”. Acesta e pe scurt profilul omului care a semnat „Interviuri pentru istorie”. În 1968, la celebrarea semicentenarului Unirii, Ion Isaiu „a avut ideea salutară de a realiza o suită de interviuri cu participanți la acest moment auroral al istoriei neamului românesc, set de dialoguri întregit ulterior cu mărturiile altor interlocutori”, explică conferențiarul Ioan Laza.
Printre cei intervievați se află: ziaristul și omul politic Tiron Albani, fost membru al Consiliului Național Român și în Comitetul Central al Partidului Social-Democrat din Ungaria, scriitorul și publicistul Ioan Clopoțel, fost șef al Biroului de presă al Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, medicul Dominic Stânca, delegat cu drept de vot la Alba Iulia pentru zona Petroșani, tatăl actorului, dramaturgului și poetului Dominic Stânca, prof. univ. dr. George Șofronie, specialist în Drept Internațional Public, care a activat și la Academia de Drept din Oradea, prof. univ. dr. Ion Jovin, delegat la Alba Iulia, fost telefonist al Consiliului Național Român, prof. univ. dr. Titus Podea, fost consultant la ONU în New York, și mulți alții. Așa cum subliniază universitarul Ioan Laza, „toate aceste dialoguri reprezintă valoroase documente de istorie orală”. Cea de-a doua carte lansată în această duminică la Beiuș va fi volumul XI din „Crișana tradițională. Pagini de istorie, etnografie și folclor”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!