După spectacolul „Exploziv”, primul spectacol al Trupei Arcadia dedicat tinerilor, în care se vorbeşte despre situaţii reale de care majoritatea se lovesc, fie ei elevi, părinţi sau profesori, un alt spectacol le va fi dedicat având ca temă depresia în rândul adolescenţilor.
Proiectul „Invizibili”, scris de Andreea Costea – PR al proiectului, a pornit de la câteva studii recente realizate de Organizația Mondială a Sănătății. Conform acestora, depresia este cel de al doilea flagel al lumii, după bolile cardiovasculare, și până în anul 2030 se preconizează că va deveni una din principalele cauze de dizabilitate la nivel mondial. În România, studiile indică că din peste două milioane de români afectați de depresie, o treime sunt adolescenți cu vârste mai mici de 18 ani, situația înrăutățindu-se în timpul pandemiei Covid-19.
Pornind de la aceste date s-a născut proiectul „Invizibili”, cofinanţat de Administrația Fondului Cultural Național şi care la fel ca şi la „Exploziv”, va miza pe textul dramaturgului Elise Wilk, scris special pentru acest spectacol, şi pe regia lui Rareş Budileanu, după cum a anunțat în conferința de presă și managerul de proiect, Șerban Borda.
Mărturiile adolescenţilor
Asociația Culturală Teatrul de Copii și Teatrul Regina Maria Oradea, ca partener principal, desfășoară proiectul „Invizibili” în prima jumătate a anului 2021. Invizibili este, aşadar, un proiect care își propune să vorbească despre vulnerabilitățile adolescenților, printr-un spectacol de teatru care are ca punct de pornire poveștile lor. Scopul spectacolului este acela de a ilustra tema depresiei în rândul liceenilor, prin explorarea a patru subteme, cele mai frecvent întâlnite de specialiști în ședințele de terapie și consiliere: confuzia și temerile intime legate de identitatea de gen; neacceptarea propriei persoane și dezvoltarea complexelor de inferioritate; lipsa sentimentului de apartenență la grup și/sau familie; introversia și comunicarea fragmentară.
„Ideea acestui proiect a pornit după ce am citit anumite studii care arătau cât de mult a crescut depresia în rândul adolescenţilor în Europa şi România. În plus, adolescenţii sunt dispuşi acum, mai mult ca altădată, să se deschidă şi să vorbească despre problemele lor. Noi remarcaserăm această deschidere o dată cu montarea spectacolului Exploziv, când am avut surpriza extrem de plăcută să vedem că la finalul reprezentaţiei elevii, dar şi părinţii prezenţi în sală, îşi recunoşteau anumite probleme din familie şi erau dispuşi să discute lucrul acesta în public, alături de un psiholog. Şi la vremea respectivă alături de noi a fost psihologul Ioana Drugaş, care a vorbit cu ei în şedinţe de Q&R la sfârşitul spectacolului. Şi atunci, am hotărât ca de această dată să facem un spectacol care să pornească de la poveştile lor, de la mărturiile lor, de la cazurile întâlnite în cabinetele de consiliere şcolară. Ne-am asociat cu alte organizaţii de teatru sau asociaţii care lucrează cu adolescenţi. Am vrut să vedem care ar fi principalele lor probleme de la care să putem porni un spectacol de teatru. Elise Wilk este unul dintre cei apreciaţi dramaturgi români la ora actuală, apreciată şi în străinătate, şi avem o şansă extraordinară să lucrăm cu ea în acest proiect”, explică Andreea Costea.
Vor exista şi o adresă de e-mail şi o pagină de Facebook disponibilă pe parcursul desfăşurării proiectului, care vor fi anunţate la momentul potrivit, unde şi acolo adolescenţii îşi vor putea scrie experienţele.
„Mă gândesc mult la public. Cred că un scriitor trebuie să scrie pentru ceilalți. Altfel, scrii și păstrezi textele într-un sertar și le citești tu seara… Teatrul îți permite în plus să ai un feedback foarte direct de la public. Mie, ca spectator, îmi plac acele povești în care te poți regăsi. Eu caut și asta atunci când scriu, să-i dau spectatorului senzația că nu e singur cu problemele lui…”, a mărturisit pentru yorik.ro dramaturgul Elise Wilk.
Dezbateri după spectacol
Şi acest proiect se bucură de sprijinul psihologului Ioana Drugaș, consilier școlar al Liceului Don Orione din Oradea, care va participa la întâlnirile cu publicului după fiecare reprezentație, în cadrul unor sesiuni de Q&A. Astfel, proiectul își atinge scopul de a genera dialoguri deschise pe teme tabu, și sprijină adolescenții prin oferirea unor noi perspective asupra problemelor cu care se confruntă.
„Ne dorim ca la finalul fiecărei reprezentaţii să facem sesiuni de Q&R cu Ioana Drugaş şi spectatorii tineri prezenţi, în care să discutăm despre aceste probleme, în ce măsură s-au regăsit în text şi care ar fi soluţiile pentru problemele lor”, spune Andreea Costea.
Distribuția va cuprinde actori ai Teatrului Regina Maria. Muzica spectacolului va fi asigurată de Adrian Cimpoieşu, un alt coraborator al Trupei Arcadia şi al Teatrului Regina Maria, cel care a făcut muzica pentru spectacolul „Mult aer pentru nimic”.
Se va face şi un workshop cu adolescenți din Satu Mare pregătiți de trainerul Adrian Ștefănuți de la Centrul Cultural Carei. Ei vor da glas în spectacol, prin intermediul unei videoproiecţii, unor mărturisiri de-ale colegilor lor, pentru a aduce un plus de veridicitate spectacolului şi pentru că adolescenţilor, aşa cum a indicat psihologul, le este mult mai uşor să se deschidă în faţa altor adolescenţi.
Spectacolul va avea premiera în luna iunie, în aer liber, în Oradea, și va fi prezentat apoi tinerilor din orașele Carei, Zalău, Târgu Mureș și Cluj Napoca, în spații puse la dispoziție de partenerii: Centrul Cultural Carei, Asociația Pro Teatru Zalău, Asociația Incubator 13 și MiniReactor Cluj.
Citiți principiile noastre de moderare aici!