Gâlceava impozitării terenurilor s-a mutat de la Direcţia Economică în curtea Arhitectului Şef. Consilerii locali întruniţi ieri în şedinţă ordinară au votat modificarea Hotărârii Consiliului Local(HCL) 10 din ianuarie 2013, introducând noi criterii în stabilirea impozitelor datorate de orădeni pentru terenurile intravilane – planurile urbanistice.
Asta după câteva şarje de acuze lansate de edili de la începutul anului şi până acum. Ţinta acuzelor de fugă de răspunderea impozitelor sunt dezvoltatorii imobiliari care introduc terenuri agricole în intravilan pentru a le vinde ca locuri de casă, dar le declară arabile, pentru a plăti mai puţin. Proprietarii de vile încadrate de suprafeţe generoase declarate ca şi teren arabil şi topografii care au favorizat asta sunt destinatarii acuzelor de uz de fals respectiv fals în acte. În aceste condiţii, edilii au decis că fiecare proprietar de teren arabil trebuie să mergă la Primărie să-şi lămurească situaţia.
„Până la 30.06.2013, persoanele fizice care deţin terenuri în Oradea, înregistrate la categoria de folosinţă agricolă – arabil, păşune, fâneaţă, vie, livadă etc, vor depune la Primărie – Arhitectul Şef, în vederea analizării situaţiei privind regimul de construibilitate al terenurilor, următoarele documente: cerere tip, copie extras CF, nu neapărat actualizat şi orice alte documente relevante – documentaţii cadastrale/schiţe topografice, planuri de situaţie”, se arată în proiectul de hotărâre votat de consilieri.
Invitaţia vine şi pe fondul unor situaţii de fals în declaraţii constate de edili – sute de proprietăţi imobiliare generoase, pe care s-au construit case luxoase şi care au terenurile din jurul construcţiilor declarate ca agricole. Topografii, autori ai lucrărilor cadastrale în baza cărora curţi de vile figurează ca „teren arabil”, au fost ţinta acuzelor de fals în acte lansate de edili, inclusiv de primarul Ilie Bolojan.
Arhitectul Şef decide
În esenţă asta pune pe drumuri proprietarii a celor aproximativ 8.800 de parcele înregistrate în registrul agricol ca şi teren arabil, peste 5.800 de persoane.
În baza actelor depuse, instituţia Arhitectului Şef va analiza cererile şi va comunica proprietarului, Direcţiei Economice şi celor de la Registrul Agricol „adeverinţa privind regimul de construibilitate al parcelei, în vederea impozitării şi înscrierii în Registrul Agricol”, spune propunerea de HCL votat ieri. Actele după care vor judeca urbaniştii fiecare caz sunt Planul Urbanistic General(PUG) şi planurile urbanistice zonale (PUZ), cele în baza cărora se poate schimba zona funcţională a terenurilor. Totuşi, cei care au cerut vreodată o autorizaţie de construcţie pentru un teren declarat agricol la Primărie, se pot aştepta ca acesta să le fie impus ca şi „curte construcţie”(CC) chiar dacă nu şi-au mai edificat proiectul. „Intenţia se pedepseşte ca şi fapta”, pare a fi filosofia acestui demers. Edilii se justifică spunând că odată cerută autorizaţia de construire, este clar că terenul nu mai este agricol.
Proiectul votat ieri de consilieri cupride referiri şi pentru cei tentaţi să ignore deranjul pe care-l solicită municipalitatea: terenurile neverificate vor fi încadrate în totalitate ca şi CC, cea mai scumpă categorie de impozitare.
„În cazul constatării, în urma controalelor pe teren a unor declaraţii eronate ale proprietarilor, măsura recalculării impozitului se aplică retroactiv pe cinci ani”, sună o altă „încordare” a executivului local către contribuabilii rebeli.
O veste bună vine, totuşi, la pachet cu reaşezarea impozitării: termenul până la care se acordă bonificaţia de 10% pentru plata integrală a impozitului se amână până în 30 septembrie 2013.
Proiectul de hotărâre a trecut de consiliul local fără voturile UDMR-iştilor. Cu sprijinul PDL-iştilor însă, declamat la microfon de Dorin Corcheş, care a furnizat, astfel, o nouă mostră de „opoziţie constructivă” în deliberativul local.
Capra e în hol!
Cel mai vocal contestatar al HCL 10/2013 dar şi al reaşezării impozitării este udemeristul Sandor Pasztor. „În decembrie am băgat capra în casă. Acum am observat că miroase şi am încercat s-o scoatem, că pute, dar am ajuns cu ea numai până în hol”, a spus consilierul, în încercarea de a descrie, în opinia sa, evoluţia reaşezării fiscale.
În opinia sa, nu este drept demersul Primăriei de a taxa ca şi curte construcţii terenurile lipsite de construcţii, dar pentru care s-a emis autorizaţie. „Taxăm, astfel, actul emis şi nu situaţia din teren”, crede Pasztor.
O observaţie venită de la udemerişti a fost, totuşi, asumată de executiv: cererile tip să fie la dispoziţia publicului şi în limba maghiară.
„În momentul în care la Primărie se înregistrează o cerere de autorizare, terenul nu poate fi şi arabil şi de construit”, i-a răspuns Eduard Florea.
Mai tranşant, primarul Ilie Bolojan a declarat că PUG-ul şi PUZ-urile sunt legi locale şi că acestea vor dicta în reglementarea terenurilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!