Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea a deschis, joi, expoziţia interactivă „Paşi în timp – prin site-ul Natura 2000 Tăşad”, coordonată de şeful Secţiei de Ştiinţe ale Naturii, dr. Marton Venczel. La realizarea expoziţiei au dat o mână de ajutor şi muzeografii Adrian Gagiu (faună) şi Radu Huza (geologie şi paleontologie).
Prima sală este dedicată Paleontologiei şi prezintă mediul de viaţă din Miocenul Mediu şi Superior, cu 15-12 milioane de ani în urmă. Orădenii vor putea admira fosile ale unor nevertebrate (melci, scoici, corali, echinide – arici de mare) cunoscute de cercetători de multă vreme, dar şi descoperiri mai recente făcute de cercetătorul ştiinţific Marton Venczel, respectiv balenă, delfin.
Tot aici, în această sală, este prezentată şi Peştera Tăşad.
„Peştera a fost formată în calcare fosilifere. Iniţial ea se chema «Rezervaţia Naturală Calcarele Tortoniene de la Tăşad», dar din anul 2007, când s-au declarat siturile Natura 2000 în România, un areal mult mai mare, este arie protejată”, a informat Erika Poşmoşanu, paleontologul Muzeului.
În această sală este montat şi un ecran pe care rulează un filmuleţ, realizat pe teren şi în interior, în care cercetătorul Vanczel îşi prezintă descoperirile.
Jocuri pentru copii
A doua sală este dedicată descoperirilor arheologice, respectiv sitului Cetăţeaua de la Tăşad, în care arheologul Sorin Bulzan prezintă descoperirile arheologice din preistorie şi epoca dacică.
„Pentru a da o interactivitate acestei părţi din expoziţie, orădenilor le este prezentată alimentaţia populaţiei în acele epoci. Copiii care vor veni în vizită vor putea înţelege mai uşor care era o parte din alimentaţia populaţiei în acele epoci”, a mai precizat Erika Poşmoşanu.
În alte două săli, Biodiversitatea din situl Natura 2000 (speciile reprezentative, rare şi ocrotite, printre care şi cele incluse pe lista speciilor de interes comunitar) este prezentată atât prin fotografii realizate în timpul cercetărilor de teren, cât şi prin exemplare din colecţie.
Într-o ultimă sală deschisă publicului – sala interactivă, cum au numit-o specialiştii Muzeului orădean, copiii vor putea utiliza anumite jocuri special create pentru expoziţie, pentru a reţine mai uşor informaţiile privind speciile prezentate, dar şi pentru a-şi completa curricula şcolară.
Expoziţia este deschisă publicului vizitator până pe 7 mai 2014, ea putând fi vizitată în zilele de marţi, joi şi sâmbătă, între orele 10 şi 15, iar în zilele de miercuri, vineri şi duminică, între orele 10 şi 18. Preţul unui bilet de intrare este de 2 lei pentru copii şi 4 lei pentru adulţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!