În grădina Casei Darvas – La Roche a avut loc vineri, 22 septembrie, evenimentul „Warm-Up TIFF Oradea”, o întâlnire cinematografică în jurul unei degustări de bere artizanală care s-a dorit a fi o avanpremieră la cea de a şasea ediţie TIFF Oradea care se va desfăşura de vineri până duminică, 29 septembrie – 1 octombrie. Este al doilea an consecutiv când se organizează în această locaţie avanpremiera festivalului de film.
[eadvert]
Evenimentul a debutat cu un moment muzical susţinut de Monica Opra & Band, care a introdus invitaţii în atmosfera anilor ’30 cu piese precum „Cheek to Cheek”, compusă special în 1934–35 pentru musicalul lui Fred Astaire de către Irving Berlin, sau „Vrei sa ne-ntalnim sambata seara” a lui Jean Moscopol.
Claudia Droc, managerul festivalului TIFF Oradea, a fost gazda acestei întâlniri, care a anunţat câteva repere din programul care cuprinde peste 30 de filme de-a lungul a trei zile de proiecţii, nu înainte de a mulţumi pentru sprijin Primăriei Oradea şi Visit Oradea, care sunt parteneri în organizarea festivalului, amintind şi locaţiile în care vor avea loc proiecţiile: Filarmonica de Stat, Teatrul Regina Maria, Sinagoga Neologă Sion, Sala Transilvania, Piaţa Unirii. La eveniment a fost prezent şi city managerul municipiului Oradea, Mihai Jurca.
Gratuit, în Piaţa Unirii
„Cinematografia în aer liber, sub stele, mi s-a părut dintotdeauna o experienţă unică, pe care nu o poţi trăi pe canapea, pe Netfilx, ci o poţi trăi doar împreună cu prieteni, cu iubiţi, cu iubite, cu colegi pe care îi aduci în aer liber. Anul acesta, proiecţiile în aer liber din Piaţa Unirii sunt gratuite şi vom avea un program de trei filme”.
Primul film proiectat în Piaţa Unirii va fi „È pericoloso sporgersi” din 1993, unul din primele filme ale lui Nae Caranfil. „De ce venim cu aşa ceva? Nu este deloc un flim vechi, nu este deloc un film depăşit. Umorul lui Nae Carnafil este poate mai de actualitate astăzi decât a fost atunci, acum 30 de ani, când acest film a avut premiera la festivalul de la Cannes. Noi venim cu o copie a filmului restaurată şi vă promit că veţi râde la fel de mult aşa cum s-a râs şi acum 10 ani, şi acum 20 de ani la acest film”, a precizat Claudia Droc.
Sâmbătă seara în Piaţa Unirii va fi proiectat filmul românesc „Visul”, o producţie de anul acesta în regia lui Cătălin Saizescu, fiul cunoscutului regizor Geo Saizescu. „ Avem plăcerea să avem pentru această proiecţie ca invitaţi o mare parte din echipa acestui film. Iar duminică vom încheia cu ceva care, sincer, e pe sufletul meu: Casablanca. Pentru că nu am putut să îl văd la TIFF, la Cluj, am zis că trebuie neapărat să îl văd la Oradea. Şi din acest punct de vedere foarte egoist am făcut tot ce am putut în aşa fel încât să aducem filmul şi la Oradea”, a precizat managerul festivalului făcând pledoarie pentru cinematografia clasică.
Cine-concerte
Sunt multe evenimente care se vor derula în paralel pe parcursul festivalului, dar inedite sunt cine-concertele care vor avea loc la Sinagoga Neologă Sion. „Insist în fiecare an asupra lor pentru că sunt un proiect de suflet, şi în fiecare an căutăm să găsim filme noi, şi contează foarte mult să povestiţi despre ele mai departe. Multe dintre proiecte sunt concepţii originale, create special pentru acest festival. Coloana sonoră a filmelor, care este interpretată live de către un band, sunt compuse special pentru Oradea”, spune Claudia Droc.
Primul cine-concert va fi vineri seara, 29 septembrie, şi se intitulează „Ultima noapte”. Este un clasic al cinema-ului mut, filmat în oraşul Cluj-Napoca la început de secol 20, și acompaniat live de Wingman Jazz Trio, care a creat o coloană sonoră originală cu ocazia acestui cine-concert. „Este foarte special, pentru că este un film în regia lui Jenő Janovics din Transilvania, un pionier al cinematografiei de la începutul secolului XX, care avea cele mai mari studiouri de film din Europa la vremea aceea, în Cluj”.
Sâmbătă se va putea urmări cine-concertul „Aventurile Prințului Achmed” în regia lui Lotte Reiniger, care este primul lungmetraj de animație din istoria cinematografică, un film mut care are o frumusețe și un rafinament grafic aparte, siluetele personajelor fiind inspirate din universul de basm al celor „O mie și una de nopți”. Coloana sonoră este interpretată live de Danaga la sintetizator analog și baglama, un instrument cu coarde turcesc cu originile în Persia antică.
Duminică va fi cine-concertul „Manasse”, un clasic al filmului mut românesc proaspăt restaurat de Arhiva Națională de Film, regizat de Jean Mihail după piesa de teatru a lui Ronetti-Roman. „Nu cred că aş putea găsi un loc mai bun decât în Sinagoga Sion având în vedere tematica filmului despre multiculturalismul în România la început de secol XX, totul pe muzică klezmer”. Coloana sonoră va fi interpretată de Cvartetul Volekh care combină elemente de muzică de cameră cu teme descoperite în surse de arhivă, ritmuri klezmer, etno sau lăutărești.
Filme cu invitaţi şi programul educaTIFF
Claudia Droc a mai amintit de proiecţiile româneşti, în premieră sau avanpremieră, cu invitaţi din echipele de producţie. Printre acestea se numără filmul despre Revoluţia din ’89 intitulat „Libertate” al regizorului Tudor Giurgiu. Acesta va fi prezent sâmbătă la Oradea alături de zece actori din echipa filmului, inclusiv cei trei actori orădeni: Răzvan Vicoveanu, Elvira Rîmbu şi Petre Ghimbăşan. Un alt film cu invitaţi va fi comedia „Încă două lozuri” a regizorului Paul Negoescu, la proiecţia căreia vor fi prezenţi actorii Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol.
Printre filmele „mai delicate”, spune Claudia Droc, care merită atenţia publicului, este documentarul „Nora” dedicat poetei Nora Iuga. Va fi prezentă la Oradea regizoarea documentarului, Carla Teaha. „Este un documentar foarte special în care vedem cum această legendă vie de 96 de ani are astăzi mai multă tinereţe şi energie în ea decât alţii. Merită, din suflet!”
Şi anul acesta va fi programul de activităţi şi filme pentru copii şi tineret intitulat EducaTIFF. Anul acesta vor fi patru filme care ies din şablonul filmelor clasice Disney sau Marvel, şi ateliere de animație pentru copii, cu BeanBag Animation Studio, în Cetatea Oradea, cu intrare gratuită pe bază de înscrieri. Unul dintre filme se numeşte „Legendarium” realizat în 2020 de regizorul din Odorheiul Secuiesc, Fazakas Szabolcs. Este vorba de fapt de o serie de scurt metraje de animaţie, dublate în română și maghiară, ecranizare a unor basme şi legende secuieşti.
Petrecere la TIFF Oradea
Noutatea ediţie de anul aesta este o petrecere inedită, promisă încă din ediţia de anul trecut de către Claudia Droc. Petrecerea va avea loc într-un context cinematografic special. Sâmbătă, 30 septembrie, va fi proiectat „Playback”, un film de anul acesta care alternează înregistrări inedite din arhiva națională de filme și imagini din prezent, lăsându-l pe Sorin Lupașcu, unul dintre cei mai cunoscuți DJ în perioada optzecistă, să conducă publicul spre paradisul pierdut al discotecii Ring din Costinești. Pe lângă înregistrări de arhivă care n-au mai fost prezentate până acum, filmul conține o coloană sonoră formată din hiturile anilor ‘80, românești și internaționale.
„DJ-ul Sorin Lupașcu va fi prezent atât la proiecţia filmului cât şi la party să pună muzică, să ne încânte cu un vibe retro, să dansăm şi să urlăm pe o grămadă de piese care ne plac. Noi ne-am gândit că pentru o astfel de petrecere pentru care cineva şi-a dorit să vină şi să pună muzică în Oradea, şi datorită sprijinului pe care l-am avut din partea Visit Oradea, sperăm să deschidem pentru o seară doar, Butoiul de Aur. Vă aşteptăm şi sperăm să daţi de veste în jurul vostru. Deci, sâmbăta viitoare ne vedem de la ora 11 seara până dimineaţa în Butoiul de Aur să petrecem”, a anunţat Claudia Droc.
AperiTIFF, broşura care conţine programul festivalului, a fost scoasă de la tipar joi şi se găseşte la dispoziţia publicului în tot oraşul şi în locaţiile partenere.
La evenimentul „Warm-Up TIFF Oradea” a avut loc şi o degustare de bere artizanală oferită de Bers Nova. Paul Olău a anunţat că s-au servit trei tipuri de bere: Vulturar – bere blondă de Oradea Mare, Negru Vulturar – bere brună de Oradea si No Indie Rock. Dar şi în premieră, special pentru acest eveniment, un schnapps de 49 de grade. De asemenea, un sprijin importat în organizarea festivalului la oferit ATP Motors & Mercedes, care au organizat în cadrul evenimentului o tombolă cu premii.
Seara s-a încheiat cu o incursiune în Parisul interbelic printr-un teaser al filmului de deschidere, în avanpremieră, „Crima este a mea” în regia lui François Ozon, şi cu a doua parte a concertului susţinut de Monica Opra & Band care ne-a amintit de Edith Piaf şi al său „Non, je ne regrette rien”, cântec compus de Charles Dumont în 1956, „What a wonderful world” scrisă de Bob Thiele şi George David Weiss şi interpretat pentru prima dată de Louis Armstrong sau, de pe meleaguri româneşti, piesele cântate de Maria Tănase.
Citiți principiile noastre de moderare aici!