Pasionaţii de street-dance, dar nu numai, sunt invitaţi la un concurs care se anunţă a fi unul de top în seria competiţiilor de dans. Bucharest Dance Festival 2014 îşi va deschide larg porţile în perioada 8-9 noiembrie, la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti. Evenimentul este organizat de Fundaţia Ars Nova, în parteneriat cu Şcoala de Fitness Ars Nova, ŞcoliDans.ro, New Fit Way, Aqquatix, EAA Romania și Ink9 Digital Agency. Organizatorii pun în joc premii în valoare de 2.000 de euro.
Participanții pot concura individual, în pereche sau în grup. Pe aceeași scenă vor intra în competiție persoane pasionate de street-dance, dar și de alte stiluri de dans, mânați de pasiune, expresivitate, nonconformism și muzică. Sloganul ales de organizatori este „Dance your soul!”.
Înscrierile la concurs au început deja. Cei care doresc să se înscrie în competiție se pot înregistra chiar pe site-ul oficial al evenimentului, la adresa: http://bdf.danceapps.net/. Taxele de înscriere sunt de 15 euro/ grup, 20 euro/ duo-trio, 35 euro/ solo și 15 euro/ formation- production number.
Istoric
„Street-dance-ul s-a dezvoltat în spaţiile urbane şi suburbane, în cadrul grupurilor care fac parte din acelaşi mediu social, fiind la acelaşi nivel cu dansurile folclorice specifice zonelor respective. Reprezintă un mix al tuturor stilurilor de dans unite sub un singur nume. Primele manifestări de tip street dance au apărut la începutul anilor ’70, o dată cu explozia funk-ului. Baza street dance-ului este breakdance-ul, recunoscut ca fiind sinonim cu hip-hop-ul. Ce a adus nou acest stil de dans: improvizaţia şi faptul că încuraja interacţiunea între cei care îl practicau, precum şi dintre dansatori şi public”, spune Teodora Lăzuran, directorul Ars Nova.
În zilele noastre, termenii „street-dance” și „dansul hip hop” sunt adesea folosiți pentru a se referi la versiunea de studio, stabilită de profesori și coregrafi, după ce aceștia au încercat să redea stilurile „de stradă”, atunci când au fost popularizate.
„Deoarece acest stil nu a evoluat în mod natural într-un spațiu social, nu s-au definit măsuri, ceea ce înseamnă că orice formă de exprimare prin dans poate fi inclusă sub umbrela de «dans de stradă». Dansurile de stradă originale nu au fost inventate, dar au evoluat pe străzi, în cluburi și parcuri mai degrabă decât în studio sau pe scenă. Scena street dance-ului este mereu în schimbare și noi stiluri apar mereu. Mișcări caracteristice de street dance sunt adesea îmbinate cu alte forme tradiționale de dans, dând astfel naștere unor stiluri noi. Și acest lucru pentru că mişcările de street-dance sunt improvizații, care încurajează interacţiunea cu alți dansatori și cu privitorii”, a conchis Teodora Lăzuran.
Citiți principiile noastre de moderare aici!