Rolul celor care îi introduc pe cei dornici pe porţile Ţării Fericirii sunt copiii din Centrul de Plasament nr. 2 Oradea.
Aceştia, cu sprijinul voluntarilor: studenți și cadre didactice, au scris cartea „Povești din Țara Fericirii”, rezultat al proiectului iniţiat și implementat de Asociația Charis. Această carte a fost lansată marti la Teatrul Arcadia în prezenţa autorilor, dar şi a celor care au susţinut apariţia ei. „Şi cum orice poveste are un regizor şi povestea pe care o trăim de o perioadă încoace are un regizor: conferenţiar Claudia Oşvat”, a dezvăluit unul dintre organizatorii evenimentului. Aşa cum spunea universitarul Floarea Chipea: „această carte s-a născut fiindcă nişte copii şi-au scris povestea vieţii, deosebită de cea reală, poveşti aşa cum şi-ar dori să trăiască. De cealaltă parte, studenţii de la Asistenţă Socială au avut prilejul să-şi testeze cunoştinţele teoretice. Ei au putut să observe că orice copil are sclipire de geniu, doar că trebuie ajutat, iubit pentru a da tot ce are mai bun, mai frumos… Ziua Asistenţei sociale nu putea fi mai frumos sărbătorită decât prin lansarea de care s-a bucurat această carte”. „Eu sunt o albinuţă obişnuită. Ies, ca de obicei, din stup în fiecare dimineaţă şi zbor din floare în floare ca să culeg nectarul pentru miere. Zumzăi încolo şi încoace cercetând fiecare pajişte cu flori. Deşi par neînsemnată, regina stupului mă ştie pe nume, îmi zice Nuţa şi mă consideră albină model”, scrie Alexandra în povestea „Albinuţa”.
Inițiativa apariţiei cărţii aparține unui grup de studenți la specializarea Asistență Socială din cadrul Departamentului de Sociologie și Asistență Socială al Facultății de Ştiinţe Socio-Umane, Universitatea din Oradea, iar finanțarea a fost obținută de la Asociația Umanitară Safir.
Stimulează lectura
Proiectul „Povești din Țara Fericirii” a pornit de la ideea că interesul pentru lectură poate fi stimulat în situația în care activitățile desfășurate depășesc modul clasic de abordare și se oferă posibilitatea familiarizării copiilor cu atmosfera de lucru a celor care aștern pe hârtie creațiile.
Rezultatul a fost unul pe măsura așteptărilor. Atât coordonatorii proiectului, voluntarii, cât și copiii și-au manifestat interesul și au depus toate eforturile pentru ca ceea ce și-au propus să fie dus la bun sfârșit. Cartea a fost editată și de ea se pot bucura acum toți cei care doresc să pătrundă în lumea poveștilor.
La lansare au fost prezentate principalele rezultate ale proiectului, iar voluntarii, cu sprijinul actorului Florin Stan de la Trupa Arcadia, au pus în scenă câteva dintre poveștile incluse în carte. La finalul spectacolului, autorii poveștilor au fost premiați. La eveniment au fost prezenți copiii care au contribuit la scrierea cărții, câțiva dintre colegii acestora, cadre didactice și studenți de la Departamentul de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane, precum și voluntarii care s-au implicat în organizarea activităților.
Evenimentul a fost organizat de către Departamentul de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane, în colaborare cu Asociația Charis, Colegiul Național al Asistenților Sociali – Sucursala Teritorială Bihor și Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria. Sponsorul evenimentului este Asociația Umanitară Safir.
Citiți principiile noastre de moderare aici!