Profesori universitari şi cercetători din România, Germania, Grecia, Republica Moldova, Ucraina, Italia, Ungaria, Franţa, Portugalia, Serbia au venit la Universitatea din Oradea pentru a aborda o serie de problematici de comunicare interculturală la nivel european şi internaţional.
Oaspeţii au participat la o masă rotundă pe tema „Intercultural Communication” din cadrul proiectului Jean Monnet: „Imaginea celuilalt în dialogul intercultural european”.
Proiectul este coordonat de Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene al Facultaţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării al Universităţii Oradea.
Împreună cu dascălii orădeni, invitaţii au încercat să stabilească cele mai bune metode de abordare a comunicării interculturale.
„Situaţia internaţională de azi caracterizată de o mobilitate crescândă a populaţiei, de o interconectivitate şi o relaţionare tot mai rapide datorate dezvoltării tehnologiei, aduce provocări noi în abordrea comunicării interculturale. Pe acest fundal global se ridică numeroase întrebări cu privire la relaţiile complexe dintre rase, etnii, comunităţi locale şi internaţionale, la conflictele provocate de migraţie, dar şi la diferite situaţii din afacerile internaţionale, în cadrul cărora, o interacţiune culturală greşit interpretată, poate afecta stabilirea şi dezvoltarea unor contacte în afaceri. În aceste circumstanţe, comunicarea interculturală poate să devină un instrument în rezolvarea situaţiilor de criză, de conflicte regionale sau internaţionale politice, sociale sau de business”, este de părere lect. univ. dr. Dana Pantea, coordonatorul de proiect.
Citiți principiile noastre de moderare aici!