O simfonie şi două lucrări pentru violoncel şi orchestră fac parte din programul de vineri seară de la Filarmonică. La pupitrul dirijoral se va afla Dobszay Péter, din Ungaria, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni din generaţia lui. A dirijat la Palatul Artelor și la Academia de Muzică din Budapesta, precum și la Centrul Kodály din Pécs. Este adesea dirijor invitat al Orchestrei Filarmonicii „Pannon” și Orchestrei Simfonice din Szeged, a susținut numeroase concerte cu Orchestra Simfonică din Budapesta, Orchestra Simfonică MÁV și Savaria din Szombathely, precum și cu Orchestra de Cameră „Mendelssohn”.
Prima lucrare din program este Concertul pentru violoncel și orchestră în Do major, WV 341 de Georg Cristoph Wagenseil. Wagenseil a fost numit compozitor al Curţii vieneze în anul 1738, funcţie pe care a îndeplinit-o până în 1764. S-a dedicat educaţiei copiilor cuplului imperial între anii 1749-1769, el făcând parte – indiscutabil – din elita muzicală vieneză a epocii, după cum explică Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii. Wagenseil a compus opere, lucrări corale, simfonii, concerte instrumentale, muzică de cameră.
A doua lucrare interpretată va fi Concertul pentru violoncel și orchestră în La major, H.439 de Carl Philipp Emanuel Bach. „Al doilea fiu al lui J. S. Bach a studiat la început filozofia și dreptul, dar s-a îndreptat curând spre muzică. A înființat o societate corală la Frankfurt pe Oder iar mai târziu s-a stabilit la Berlin, devenind cembalist la curtea lui Frederic cel Mare. Creația sa include peste 200 de lucrări pentru pian, 52 de concerte instrumentale cu orchestră, sonate pentru vioară și pian, triouri, trei oratorii, cantate și lieduri”, precizează Vasile Foica.
Cele două concerte îl au ca invitat pe Petrus Bölöni Áron. S-a născut la Oradea, într-o familie de artişti. A început studiul instrumentului la vârsta de 7 ani în cadrul Liceului de Artă din Oradea, cu prof. Marcu Sikes Ágnes, i-au mai fost profesori Radó István şi Trendler Mária, artişti ai orchestrei Filarmonicii din Oradea. Și-a continuat studiile muzicale la Gimnaziul de Muzică ”Szent István” și la Conservatorul ”Bartók Béla” din Budapesta. A absolvit Academia de Muzică din Budapesta la clasa prof. Déri György, obținând în 2016 cu distincție și diploma de master, la clasa prof. Perényi Miklós. În 2016, la „Danube International Competition for Solists” din Budapesta a câștigat Premiul I, obținând și Marele Premiu al concursului. Artistul cântă pe un violoncel nou „Bernard Neumann”, construit în Cremona.
În partea a doua a serii simfonice se va putea asculta Simfonia nr. 41 „Jupiter” în Do major, K.551 de Wolfgang Amadeus Mozart. Ultima sa lucrare în acest gen, a fost finalizată în vara anului 1788, la Viena. Subtitlul „Jupiter” nu a fost dat de compozitor, deşi caracterizează măreţia lucrării, el apare pentru prima dată în 1819, cu ocazia unui concert la Edinburgh. Cea mai lungă, şi ultima simfonie pe care Mozart a compus-o este considerată de mulţi critici ca fiind una dintre cele mai mari simfonii ale muzicii clasice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!