Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, recunoscut ca liceu acreditat Erasmus Plus (profesor coordonator Natalia Hoduț), a găzduit între 13 și 17 mai 2024 un grup de elevi și profesori de la Liceul Catolic „Ogolnoksztalace” din Zabrze, Polonia. Proiectul, numit „Following the footsteps of nature” („Pe urmele naturii”), a fost un bogat schimb cultural și educațional.
[eadvert]
Grupul polonez, format din 20 de elevi și însoțit de profesorii Magdalena Pieczka (responsabil proiect), Dominika Kamińska și Jakub Karch, a participat la diverse activități interactive alături de colegii lor români.
„Acest evenniment a reprezentat o oportunitate de cooperare internațională între elevii și profesorii noștri, animați de dorința de a cunoaște noi culturi educaționale, organizaționale, religioase și sociale”, a explicat prof. Andrei Cristea, directorul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”.
În cadrul acestei mobilități, elevii români și polonezi au realizat o serie de activități interactive, cum ar fi jocuri de cunoaștere, prezentarea celor două școli, ateliere de lucru și discuții despre asemănările și deosebirile școlilor și ale cultului greco-catolic față de cel romano-catolic.
De asemenea, în echipe mixte au abordat teme, precum: protejarea mediului înconjurator, a speciilor pe cale de dispariție, au prezentat parcuri naționale și castele din Polonia și din România și au încercat să ofere soluții pentru diversele probleme care afectează natura.
Totodată, au jucat și un meci de baschet, echipa gazdă câștigând. În ultima zi a întâlnirii, elevii au participat împreună la Sfânta Liturghie de la Catedrala„ Sfântul Nicolae”, au asistat la câteva ore ca să cunoască modul de realizare al acestora, dar și să discute și cu alți elevi din școală, nu doar cei implicați în proiect. La final, tinerii au primit certificate de participare.
Impresionați
„Elevii din Polonia au vizitat școala noastră și au rămas impresionați de spațiile acesteia, de bibliotecă, de cabinetele și de sălile de clasă în care elevii și profesorii români își desfășoară activitatea”, a mai spus directorul Andrei Cristea.
În plus, alături de un grup de elevi din echipa Erasmus a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” au vizitat centrul orașului, s-au plimbat prin parcurile din Oradea, au urcat Dealul Ciuperca pentru a se bucura de priveliștea oferită de acest loc.
Mai mult, ei au fost oaspeții viceprimarului Antonia Nica. Aceasta i-a primit în Sala Mare a Primăriei Oradea. Ea le-a transmis și un mesaj care i-a ajutat să înțeleagă mai bine importanța unor astfel de schimburi culturale. Cu acest prilej, grupul din Polonia a aflat și câteva curiozități despre istoria și cultura orașului nostru.
Musafirii au mers, de asemenea, în excursie la Peștera Urșilor, la Salina din Turda, a făcut o scurtă oprire și în Cluj-Napoca. Toate aceste vizite au avut ca scop prezentarea partimoniului cultural al țării noastre.
„Toate aceste activități au contribuit la formarea educațională a elevilor implicați, la promovarea valorilor culturale și naturale, la dezvoltarea abilităților lingvistice, dar și sociale. Programul Erasmus + oferă un bun prilej schimbului de idei și bune practici, promovând cooperarea și inovarea în domeniul școlar. Elevii au fost extrem de bucuroși că au luat parte la acest proiect, dincolo de tematică și de activitățile realizate, au legat prietenii”, a spus Natalia Hoduț.
Activitățile proiectului au fost desfășurate prin implicarea profesorilor: Natalia Hoduț, Emanuela Țiț, Cristian Varna, Paula Mureșan, George Demian, Bianca Fernea , Ioana Sarca, Iulia Tănescu, pr. Ovidiu Duma, Rodica Mureșan și Andrei Cristea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!