În 2022, conducerile primăriilor din Tinca, Tulca și Batăr au decis să se asocieze pentru a obține finanțarea necesară pentru realizarea unei rețele de distribuție a gazelor naturale în cele trei comune. Prin Programul național de investiții „Anghel Saligny”, proiectul privind înființarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale in comunele Tulca, Tinca și Batăr va deveni realitate. Proiectul prevede realizarea a 61,739 km de conducte pentru rețeaua de distribuție a gazelor naturale.
Achizițiile se derulează de către liderul de proiect, Primăria Tinca, aceasta fiind desemnată, conform acordului de parteneriat, să demareze și să finalizeze procesul de achiziții publice. Astfel, în comuna Tinca se vor realiza 23, 231 km de conducte, cu o valoare de 21 de milioane de lei, în comuna Tulca, conducta de gaz va avea o lungime de 16,703 km, cu valoare de 12 milioane de lei, iar în comuna Batăr rețeaua va avea 21,805 km, cu o valoare de 20,5 milioane de lei. Valoarea totală a proiectului este de 53,5 milioane de lei.
Licitația pentru întocmirea proiectului tehnic și execuția lucrărilor este în faza finală de desemnare a câștigătorului. Conform documentației de licitație, câștigătorul va avea la dispoziție maximum 8 luni (două luni pentru proiectare și șase luni pentru execuție), pentru finalizarea lucrărilor și predarea rețelei de conducte de distribuție în cele trei comune. Numărul total de branșamente în cele trei comune este de 4.175, din care 4.148 de consumatori casnici și 27 non-casnici.
Licitația pentru concesiunea serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale a fost finalizată, Distrigaz Vest fiind desemnat operatorul care va asigura distribuția pentru o perioadă de 49 de ani.
„O dată cu punerea în funcțiune a rețelei, va crește gradul de confort al locuitorilor comunelor, contribuind totodată la dezvoltarea economică a zonei, prin realizarea unui sistem inteligent de alimentare cu gaze a consumatorilor casnici și non-casnici. Se va realiza de asemenea diminuarea efectelor poluării aerului și creșterea eficienței energetice”, ne-a declarat primarul comunei Tinca, Vlad Popa.
„Introducerea utilităților este un lucru benefic pentru locuitorii comunei. Rețeaua de gaze naturale este o utilitate pe care cetățenii sper să o aprecieze. Estimăm că aproximativ 700-800 de locuitori vor opta pentru racordarea imobilelor la această rețea”, a afirmat primarul comunei Batăr, Ioan Mughiuruș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!