În cadrul Submăsurii 4.1 – „Investiții în ferme” sunt sprijinite investiţiile la nivelul întregului teritoriu al ţării. Un proiect poate cuprinde atât cheltuieli eligibile cât şi cheltuieli neeligibile. Fondurile nerambursabile vor fi acordate doar pentru decontarea cheltuielilor eligibile, cheltuielile neeligibile urmând a fi suportate de beneficiarul proiectului.
Fondurile nerambursabile vor fi acordate beneficiarilor eligibili pentru investiţii corporale şi/ sau necorporale pentru construcţia, extinderea, modernizarea și dotarea construcțiilor din cadrul fermei, destinate activității productive, inclusiv căi de acces în fermă, irigații în cadrul fermei și racordarea fermei la utilități, amenajarea și dotarea spațiilor de desfacere și comercializare, precum și alte cheltuieli de marketing, în cadrul unui lanț alimentar integrat. Se acordă fonduri şi pentru achiziţionarea, inclusiv prin leasing de maşini/ utilaje şi echipamente noi, în limita valorii de piaţă a bunului respectiv. Este considerată cheltuială eligibilă doar leasingul financiar.
Achiziționarea, inclusiv prin leasing, de mijloace de transport compacte, frigorifice, inclusiv remorci și semiremorci specilizate în scopul comercializării produselor agricole în cadrul unui lanț alimentar integrat, respectiv: autocisterne, autoizoterme, mijloace de transport animale/ păsări/ albine este de asemenea finanţată.
Ce se finanţează
Cheltuieli generate de înființarea plantațiilor pentru struguri de masă și alte culturi perene (cu condiția ca materialul de plantare să fie certificat), cu excepția cheltuielilor eligibile în cadrul subprogramului pomicol și a celor susținute prin Pilonul I (PNS 2014‐2018).
Cheltuielile privind costurile generale ale proiectului sunt cheltuieli pentru consultanță, proiectare, monitorizare și management, inclusiv onorariile pentru consiliere privind durabilitatea economică și de mediu, taxele pentru eliberarea certificatelor.
Cheltuielile de consiliere şi pentru managementul proiectului sunt eligibile dacă respect condițiile anterior menționate şi se decontează proporțional cu valoarea fiecărei tranşe de plată aferente proiectului. Excepție fac cheltuielile de consiliere pentru întocmirea dosarului cererii de finanţare, care se pot deconta integral în cadrul primei tranşe de plată.
Costurile generale ale proiectului trebuie să se încadreze în maximum 10% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele care prevăd construcții ‐ montaj și în limita a 5% pentru proiectele care prevăd investiții în achiziții simple. Procentul ce poate fi acordat se stabilește în funcție de tipul şi de complexitatea proiectului.
Se dau bani
Finalizarea proiectului FEADR presupune ca beneficiarul să finalizeze atât partea de investiţie suportată prin cheltuielile eligibile, cât și partea de investiţie realizată din cheltuielile neeligibile.
Prin Submăsura 4.1 nu „Investiții în ferme” se pot finanţa investiţii care se încadrează în următoarele categorii: achiziţia de clădiri, achiziția de drepturi de producție agricolă, de drepturi la plată, animale, plante anuale și plantarea acestora din urmă, cheltuielile generate de investițiile în culturi energetice din specii forestiere cu ciclu scurt de producție (inclusiv cheltuielile cu achiziționarea materialului săditor și lucrările aferente înființării acestor culturii), cheltuielile cu întreținerea culturilor agricole şi cheltuielile cu achiziția de cap tractor.
Cheltuielile neeligibile generale sunt: cheltuielile cu achiziţionarea de bunuri și echipamente „second hand”, cheltuieli efectuate înainte de semnarea contractului de finanțare a proiectului cu excepţia, costurilor generale definite la art. 45, alin 2 litera c) a R (UE) nr. 1305/2013 care pot fi realizate înainte de depunerea cererii de finanțare, cheltuieli cu achiziția mijloacelor de transport pentru uz personal şi pentru transport persoane. Nu sunt eligibile nici cheltuielile cu investițiile ce fac obiectul dublei finanțări care vizează aceleași costuri eligibile, cheltuieli neeligibile în conformitate cu art. 69, alin (3) din R (UE) nr. 1303/2013 și anume: dobânzi debitoare, cu excepţia celor referitoare la granturi acordate sub forma unei subvenţii pentru dobândă sau a unei subvenţii pentru comisioanele de garantare, achiziţionarea de terenuri neconstruite și construite, taxa pe valoarea adăugată, cu excepţia cazului în care aceasta nu se poate recupera în temeiul legislaţiei naţionale privind TVA‐ul și a prevederilor specifice pentru instrumente financiare, în cazul contractelor de leasing, celelalte costuri legate de contractele de leasing, cum ar fi marja locatorului, costurile de refinanțare a dobânzilor, cheltuielile generale și cheltuielile de asigurare. Nu sunt eligibile nici cheltuielile cu investițiile în cadrul exploatațiilor pomicole sprijinite prin intermediul Submăsurii 4.1a „Investiții în exploatații pomicole”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!