S-a semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Valorificarea resurselor regenerabile de energie solară pentru producerea energiei verzi, prin realizarea unei capacităţi de producere a energiei electrice de 0,6 MW, pe panouri fotovoltaice, în comuna Oşorhei”.
Valoarea totală a proiectului este de 19.488.738 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 15.022.645 lei.
Obiectivul proiectului este producerea unei capacităţi de energie pentru asigurarea iluminatului public în comuna Oşorhei şi pentru asigurarea necesarului de energie pentru clădirea Primăriei, Căminul Cultural ale comunei şi Şcoala Generală a comunei prin intermediul unei instalaţii solare.
Proiectul este elaborat în contextul Planului Naţional de Acţiune în domeniul eficienţei energetice, care prevede o serie de măsuri sectoriale pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice. Principalul obiectiv al Planului Naţional este că sectorul energetic naţional trebuie să facă faţă principalelor provocări ce se manifestă la nivel intern şi global: securitatea alimentării cu energie, creşterea competitivităţii economice şi reducerea impactului asupra mediului. Aceste provocări sunt deosebit de importante, în condiţiile în care România trebuie să recupereze decalajul de performanţă economică faţă de ţările dezvoltate ale UE.
Independenţă energetică
Prin atingere obiectivelor sale, proiectul va contribui şi va susţine dezvoltarea socio-economică a localităţii dar şi a întregii regiuni.
„Asistenţa nerambursabilă accelerează realizarea proiectulului, în sensul că, investiţia se poate implementa într-un timp mult mai scurt şi se poate construi capacitatea de realizare a energiei, astfel încânt să asigure şi să acopere consumul întregii localităţi şi a instituţiilor ce aparţin de primărie. Dacă proiectul s-ar realiza din surse proprii, perioada de implementare a acestuia ar fi mult mai mare şi s-ar realiza pe etape”, a precizat Dumitreanu Mihnea Andrei, manager de proiect.
Din punct de vedere economic, proiectul va contribui la reducerea semnificativă a consumului de energie electrică al comunei Oşorhei, scăderea cheltuielilor administraţiei publice cu întreţinerea sistemului, asigurarea exploatării sistemului de iluminat public în condiţii de siguranţă şi eficienţă economică. De asemenea, prin introducerea sistemului de panouri fotovoltaice pentru asigurarea pe timpul zilei a furnizării de energie pe baza energiei solare la unele dintre instituţiile aflate în grija directă a Primăriei: Primăria, Cămin Cultural şi Grădiniţa se realizează o scădere a consumului total de energie cu 20%. Se crează astfel şi un climat de confort şi civilizaţie care contribuie la încurajarea dezvoltării mediului de afaceri în localitate. Soluţia propusă, de utilizare a panourilor fotovoltaice, poate acoperi creşterile ulterioare de cereri de consum, asigurând astfel importante rezerve pentru dezvoltarea ulterioară a localităţii.
Proiectul se implementează în localitatea Fughiu, pe o durată de 12 luni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!