Primarul Ioan Pop e un cap de instituţie cu viziune. A intuit potenţialul parcurilor fotovoltaice şi şi-a făcut un ţel din investiţiile în energie verde. A câştigat un proiect pentru un parc fotovoltaic încă din 2010. Acum e gata să semneze contractul de finanţare, fiindcă până acum nu au fost bani. Finanţarea parcului fotovoltaic se va realiza în cadrul Program Operaţional Sectorial «Creşterea Competitivităţii Economice» 2007-2013”,Axa prioritară 4: „Creşterea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării, în contextul combaterii schimbărilor climatice Domeniu Major de Intervenţie 2: “Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi. Operaţíunea 4.2 „Sprijinirea investiiilor în modernizarea şi realizarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice şi termice, prin valorificarea resurselor energetice regenerabile: a biomasei, a resurselor hidroenergetice (în unităţi cu putere instalată mai mică sau egală cu 10MW), solare, eoliene, a biocombustibilului, a resurselor geotermale şi a altor resurse regenerabile de energie”. Proiectul „Valorificarea resurselor regenerabile de energie solara pentru producerea energiei verzi prin realizarea unei capacitati de producere a energiei electrice de 0,6 MW pe panouri fotovoltaice în comuna Oşorhei” are o valoare totală cu TVA de 18705840,50 lei, din care valoarea finanţării nerabursabile aprobată în etapa de evaluare, fără TVA este 15022645,40 lei. Parcul construit de Primăria Oşorhei se va întinde pe 2,5 ha li va produce 0,6 megavaţi. „Prin acest proiect vom asigura energie verde pentru Primărie, şcoli, căminul cultural, pentru iluminatul public ”, spune Ioan Pop.
În acelaşi timp, Primăria Oşorhei a făcut recepţia unei investiţii cehe, a firmei Infrador care a construit deja un parc fotovoltaic care se întinde pe 10 ha. Acest parc fotovoltaic are o capacitate de 2 megawaţi şi va fi conectată la sistemul naţional. Ponourile vor duce energia într-o centrală, de unde curentul va pleca mai departe în reţeaua naţională de electricitate. Legea îi obligă pe producătorii de energie verde să se racordeze la reţeaua naţională, urmând să fie plătiţi pentru fiecare megawatt produs. Această obligativitate a fost intridusă pentru a nu permite concurenţă pentru reţeaua naţională , dar şi pentru a stimula producătorii ecologici.
RCS&RDS parc pe 40 ha
Cel mai mare parc fotovoltaic din Oşorhei va fi construit însă de operatorul telecom RCS&RDS, controlat de omul de afaceri Zoltan Teszari. Parcul se va întinde pe 40 de ha. Teszari, cel mai bogat om de afaceri din Bihor şi în Top 10 în România, a intrat în afaceri cu energia verde în 2011. Conform www zf. ro RCS&RDS avea, fără investiţia de la Oşorhei, un portofoliu de 7 parcuri solare, cu o capacitate de 23,4 MW, care înseamnă investiţii de peste 36 milioane de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!