Investiţiile în exploataţii pomicole superintensive de piersic, nectar sau cais, realizate în cadrul unei cooperative, au cele mai mari şanse de a fi selecţionate în cadrul procesului de alocare a fondurilor europene prin „Submăsura 4.1a – Investiţii în exploataţii pomicole”, din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.
Punctaje mari
Unul dintre cele mai importante principii pe baza căruia se acordă un punctaj mai mare proiectelor de investiţii în livezi este cel al speciei pomicole. Astfel, solicitantul care accesează sprijinul pentru livezile de piersic şi/sau nectarin şi/sau cais poate obţine 10 puncte, conform Ghidului Solicitantului pentru Submăsura 4.1a – Investiţii în exploataţii pomicole. De asemenea, pentru arbuşti se va oferi 8 puncte, pentru cireş 6 puncte, iar pentru măr 4 puncte.
Un alt principiu în baza căruia solictantul poate primi mai multe puncte sau mai puţine este şi cel al dimensiunii fermei. Astfel, solicitantul care deţine în proprietate şi/sau folosinţă o exploataţie agricolă cu dimensiunea economică de 8.000 – 11.999 SO (producţie standard), la data depunerii cererii de finanţare, va primi 5 puncte.
Totodată, şi sistemul de cultură poate beneficia de un punctaj mai mare sau mai mic în cadrul evaluării proiectelor de investiţii în exploataţii pomicole. Astfel, un sistem de cultură superintesiv sau/şi în spaţii protejate primeşte 15 puncte, cel intensiv 10 puncte, iar cel ecologic 7 puncte. În cazul formelor asociative pentru acordarea punctajului se va lua în considerare sistemul de cultură prioritar majoritar din punct de vedere al dimensiunii economice (SO), existentă la momentul solicitării sprijinului, faţă de dimensiunea economică cumulată a plantaţiilor pomicole deţinute de membrii formei asociative.
Asociere
Înca un principiu deosebit de important pe baza căruia solicitantul poate primi mai multe puncte este şi cel al asocierii. Prin urmare, dacă investiţia urmează să se deruleze de un grup de producători sau de o cooperativă, solicitantul va beneficia de 20 de puncte. Membrul unui grup de producători recunoscut preliminar, al unui grup de producători recunoscut sau al unei organizaţii de producători va primi 10 puncte. Tot 10 puncte vor primi solicitanţii care deţin în proprietate plantaţiile pomicole supuse reconversiei şi/sau terenul pe care se face înfiinţarea de plantaţii pomicole.
Alte 10 puncte mai pot fi obţinute şi dacă fermierul accesează sprijinul pentru reconversia plantaţiilor pomicole.
Evaluarea proiectelor se realizează lunar pentru proiectele ce au un punctaj estimat (autoevaluare/prescoring) mai mare sau egal decât pragul de calitate lunar menţionat în anuntul licitaţiei anuale de proiecte.
Pentru Submăsura 4.1a – Investiţii în exploataţii pomicole pragul minim este de 25 de puncte şi reprezintă pragul sub care niciun proiect nu poate intra la finanţare.
Conform, AFIR înainte de depunerea cererii de finanţare, fermierul trebuie să identifice, obiectiv, punctajul estimat (autoevaluare, prescoring) pe care aceasta o întruneşte şi să-l menţioneze în cererea de finanţare, secţiunea A „Date despre tipul de proiect şi beneficiar”. În situaţia în care în momentul evaluării se constată că solicitantul şi-a estimat punctajul (autoevaluare/prescoring) cu mai mult de 20% faţă de punctajul stabilit de AFIR, aceştia vor intra în procesul de selecţie în raportul de selecţie final.
Raportul de selecţie final se întocmeşte după ultimul raport de selecţie lunar aferent sesiunii continue anuale de selecţie a cererilor de finanţare şi contine evaluarea tuturor proiectelor care au punctajul estimat mai mic decât ultimul prag de calitate lunar, precum şi toate proiectele care au avut punctajul calculat neobiectiv.
Citiți principiile noastre de moderare aici!