Furnizarea gazului la Ştei e blocată de „neseriozitatea unei firme”. Toate acestea se întâmplă într-un oraş de provincie monoindustrial în care nu există încălzire centrală din 1990, iar singura sursă de încălzire sunt lemnele, restul surselor de încălzire : GPL, combustil lichid sau electric „fiind prohibitive pentru majoritatea populaţiei sărăcită de tranziţia economică”. Guvernul României a investit sume colosale pentru a pune la dispoziţia cetăţenilor gazele naturale, „dar în mod inexplicabil nu poate gestiona execuţia instalaţiilor de distribuţie care ar pune în valoare investiţia”. Consideraţia aparţine senatorului Cornel Popa care a pus pe masa primului- ministru şi a ministrului Energiei o petiţie semnată de asociaţiile de proprietari şi de oamenii de afaceri din Ştei care reclamă faptul că „le sunt încălcate drepturile cetăţeneşti ” şi că „sunt exasperaţi de lipsa rezultatelor în aceşti 6 ani de când se lucrează la acest proiect de interes public major”. „Licitaţia privind distribuţia gazului natural în Ştei a fost atribuită societăţii MELFI SRL din Italia, în anul 2011. În 2015, întucât firma MELFI nu şi-a putut îndeplini obligaţiile contractuale, a fost încheiat un act adiţional de prelungire a contractului şi societatea italiană a transmis Ministerului Energiei- care între timp preluase contractul- şi Primăriei Oraşului Ştei un grafic cu lucrări prin care se angaja ca până la data de 04.07. 2017 să finalizeze investiţiile pentru reţeaua de distribuţie a gazelor. A expirat şi termenul prevătut în actul adiţional şi în graficul lucrărilor”, atrage atenţia senatorul Cornel Popa primului-ministru al României.
Oraşul stivelor şi al coşurilor
În petiţia asumată de mediul de afaceri din Ştei, adresată ministrului Energiei, se arătă că în condiţiile în care lemnele sunt singura sursă de încălzire a localnicilor „Şteiul a devenit oraşul stivelor de lemne şi a coşurilor de fum ce străpung pereţii majorităţii apartamentelor, iar preocuparea cotidiană a cetăţenilor în sezonul rece este aceea de a căra lemne în sacoşe”. Pe fondul accentuării crizei lemnului, „preţul lemnului de foc s-a dublat şi se constată o tendinţă continuă de creştere a preţului, ceea ce face ca singura alternativă viabilă pentru producerea energiei termice să rămână gazul natural. Lipsa gazului natural face ca zona să nu fie atractivă pentru noi investitori. Pe lângă impactul social major indus de lipsa acestei resurse, implicaţiile în economia zonei sunt, de-asemenea catastrofale. Înainte de 1990 în oraş erau 17.000 de locuri de muncă, iar în prezent au rămas mai puţin de un sfert din acestea şi puţinele societăţi care au rămas se luptă cu acest handicap al costurilor generat de lipsa gazului natural”.
Menţionăm că, deşi Primăria Ştei a solicitat de mai multe ori să i se comunice conţinutul contractului încheiat între Ministerul Energiei şi MELFI nu i-a fost pus la dispoziţie, chiar dacă acesta este un contract de achiziţie publică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!