Anul trecut, nouă firme au semnat contracte cu parcurile industriale. Dintre acestea, opt au optat pentru parcurile industriale din Oradea și una pentru parcul din Tileagd.
Investiții de peste 28 de milioane de euro
Tot în anul 2023 s-au organizat 4 sesiuni de licitație pentru terenurile din parcurile industriale în urma cărora au fost aribuite 5 parcele de teren in suprafață totală de 30.908 mp, și au avut loc patru proceduri de negociere directă cu doua companii române si doua companii străine, ocupându-se trei parcele de teren in parcul industrial EBP II in suprafață totală de 75.332 mp. și doua parcele de teren in parcul industrial Tileagd in suprafață totala de 42.672 mp.
[eadvert]
Investiția mare atrasă prin negociere directă în anul 2023 în parcurile industriale din Oradea are o valoare totală de 6 milioane de euro, aceasta urmând a genera 200 de locuri de muncă. Investiția constând in construirea unei hale de producție echipamente de sport va fi realizată de societatea Amer Sports pe o suprafață de 33.792 metri pătrați de teren în Parcul Industrial Eurobusiness II Oradea.
Obiectivele de activitate ale companiilor sunt fabricarea de ambalaje din carton, spălarea și curățarea (uscată) articolelor textile și a produselor din blană, transporturile rutiere de mărfuri, lucrările de tâmplărie și dulgherie, construcția de clădiri rezidențiale și nerezidențiale activitățile de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea, producția de echipamente sportive, lucrări de construcții a proiectelor edilitare pentru fluide și fabricarea de băuturi răcoritoare.
Valoarea totală a investițiilor atrase în parcurile industriale în 2023 este de 28.316.300 euro, urmând a se ajunge la un număr total de 10.200 de locuri de muncă până în anul 2028.
Al cincilea parc industrial
În prezent, parcurile sunt ocupate astfel: Parcul Industrial Eurobusiness I este ocupat în proporție de 98%, Parcul Industrial Eurobusiness II – 80%, Parcul Industrial Eurobusiness III – 90%, Parcul Industrial Eurobusiness IV – 0%, Parcul Industrial Tileagd – 70% și Parcul Industrial Săcuieni – 0%. Potrivit Agenției de Dezvoltare Locală Oradea, până la sfârșitul anului, parcurile din Calea Borșului, Ogorului și Uzinelor vor fi ocupate în totalitate.
Astfel că ADLO a început să caute noi amplasamente pentru amenajarea celui de-al cincilea parc industrial. Se iau în calcul două zone unde acesta ar putea fi construit, însă momentan, sunt doar la nivel de discuții. Totodată, dacă va fi cazul, ADLO ia în calcul și varianta extinderii parcului industrial de la Tileagd.
„Mizăm pe investiții noi. La Tileagd nu avem puncte de lucru, ci investiții noi. Când parcul va fi ocupat 100%, ne gândim la o extindere, dacă vor vi cereri. Am avut discuții inclusiv pentru zona Săcuieni și Tămășeu. Pentru cel de-al cincilea parc industrial avem deja două locații în analiză. Acesta se va întinde pe o suprafață între 40 și 60 de hectare“, a declarat Alina Silaghi, directorul ADLO.
Locuințe de serviciu pentru angajații din parcurile industriale
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea a început lucrările pentru construirea de blocuri de locuințe de serviciu din Oradea, situate pe strada Ovidiu Densușianu. Conform proiectului, vor fi construite 3 blocuri a câte 65 de apartamente/bloc, anul trecut fiind semnat contractul privind proiectarea și execuția primului bloc cu termen de finalizare de 1 an de la semnarea contractului. Lucrările pentru primul bloc de locuințe de serviciu C3 au fost finalizate urmând a se face predarea acestuia în vederea închirierii locuințelor. Procedura de selecție va fi cel mai probabil în luna martie.
Incubator de afaceri „Cresc Oradea Mare“
În acest an, ADLO își dorește ca incubatorul de afaceri să fie plin, cu sălile de conferințe cât mai ocupate și cu evenimente de business și strat-up ținute în curtea acestuia.
„Având în vedere finalizarea lucrărilor de modernizare a clădirii Incubatorului de afaceri din strada Louis Pasteur, și preluarea clădirii in administrarea ADLO, in prima parte a anului 2023, am demarat procedura de selecție pentru companiile de tip Start-up care doresc să beneficieze de serviciile de incubare oferite in cadrul incubatorului de afaceri Cresc Oradea Mare. In urma lansării celor 3 serii de apel de selecție s-au depus 22 de dosare fiind admise toate până in prezent, de către Comisia de selecție. Rezidenții selectați au intrat în procedura de preincubare, s-au semnat contractele de incubare și au primit fiecare câte un birou in cadrul incubatorului. Tot anul trecut s-a obținut titlul de incubator de afaceri specific unui sector“, mai spune Silaghi.
Anul 2023 a fost și despre provocări. Una dintre acestea, și poate cea mai importantă, se referă la numeroasele schimbări legislative, inclusiv modificarea OUG 112, unde, potrivit Alinei Silaghi, s-a cerut modificarea în ceea ce privește conținutul acesteia.
„Mediul de afaceri este mult influențat de modificările legislative care sunt în continuă schimbare. Nu ne ajută atunci când discutăm de bugetări și prognozare pe cel puțin 4-5 ani. Un exemplu ar fi introducerea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri, pentru firmele cu o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro“, adaugă directorul ADLO.
Trimite articolul
XMai lasati-ne dracului cu parcurile voastre industriale. Mai bine dezvoltați turismul in zona.Avem 2 stațiuni, ape termale…..vrem aer curat, vrem natură, nu betoane, salArii mizere șiafacetisti oportuniști.
-
Cu turismul au tot incercat. Te poti angaja camerist. Tu crezi ca un oras intreg poate trai din banii turstilor care se uita la apa termala?
-
Da.
Turism facut de …. voucheristi.
Aia care seara se aseaza la coada la placibte si la gofri.
Nu sa mearga la terasa sau restaurant.
Dezvoltam turismul cu femeile de serviciu de la scolile din co.unele Romaniei sau cu șoferii de la companiile statului care orimesc vouchere de vacanta de la guvernele majoritar PSD-iste.
Si mai vin cu copii acolo sau cu sotii ori sotiile pe sejururi de 3 – 4 zile pina se termina baniide pe voucher.
Asa se dezbolta turismul.nostru de zona.
-
-
Turismul nu aduce bani omului de rand ,aduce lauda preamarituluizeu Bolojan, propaganda spune ca turistii nu dau bani..pai stati pe marginea strazii cu mana intinsa si o sa primiti bani
In turism sunt cele mai mici salarii, castiga doar proprietari. Nu exista un potential pentru a tine un oras intreg din turism, nu suntem Grecia
Niste biboli comenteaza aici. De 20 de ani PNL Bihor aka Mosiu Bolojan tot striga cat ii tin rarunchii ca turismul e prioritatea. Si dintr-o data niste biboli aici mai jos constata ca turismul nu e rentabil. Babibolilor de Birtin nu e rentabil daca esti tut si nu stii sa atragi turisti. Orasul asta betonat pana in gat nu are niciun potential turistic ci doar tiristic. Dar de zeci de ani tunați banii de impozie si taxe pe himere si utopii bolojiste, prosti care sunteti voi prosti.
Si Vasluiul e peste noi la salarii