Cele două corpuri de clădire ale Colegiului Național „Onisifor Ghibu” din Oradea sunt în plin șantier, iar lucrările avansează în ritm alert. Lucrările se realizează prin proiectul „Creșterea eficienței energetice a clădirilor existente la Colegiul Național «Onisifor Ghibu» din Oradea”, care are ca obiectiv eficientizarea energetică a celor două clădiri ale școlii, reducerea consumului de energie primară cu 50% pe an față de consumul inițial, pentru ambele clădiri, precum și scăderea emisiilor cu efect de seră.
Concret, se schimbă instalația electrică, care va funcționa pe leaduri economice, iar instalaţia termică va fi pe ventilo-convectoare.
„În fiecare sală de clasă vor fi montate două ventilo-convectoare (care vor încălzi aerul) şi un schimbător de căldură, care scoate aerul infestat şi aduce aerul proaspăt în încăpere. Totodată, aerul infestat va încălzi aerul rece care intră. Astfel, aerul va intra la 10-12 grade. Nu e ca şi când deschizi geamul şi intră aerul la minus 5 grade”, a explicat prof. Iulius Timar, directorul Colegiului Național „Onisifor Ghibu” din Oradea.
În cadrul aceluiași proiect se schimbă toate geamurile unității de învățământ și se anvelopează termic ambele clădiri. Totodată, va fi realizat un grup sanitar pentru persoanele cu dizabilități. Toate grupurile sanitare ale școlii au fost reabilitate de conducerea școlii, înainte de a dezvolta acest proiect.
„Se pun geamuri cu trei straturi de sticlă, pentru a menţine căldura. La exterior, se plachează ambele corpuri ale colegiului cu plăci multipor de 15 cm grosime, iar planşeele de la etajul II, cu plăci de 20 cm, pentru a menţine căldura”, a mai spus Timar.
Potrivit acestuia, alimentarea ventilo-convectoarelor şi a instalaţiei electrice se va face prin panouri fotovoltaice, montate pe şcoală.
Proiectul are o perioadă de implemantare de 24 de luni şi este finanţat pe Axa 3. 1.B, Eficientizarea instituţiilor publice. Valoarea proiectului este de 16 milioane de lei.
„Urmează să schimbăm și acoperişul de pe clădirea nouă, însă această lucrare se va realiza printr-un alt proiect, finanțat de Primăria Oradea, care se va implementa în acestă primăvară, fiind o lucrare complemenatră a proiectului de eficientizare energetică. Mulțumim primarului Ilie Bolojan și administrației locale pentru implicarea în dezvoltarea condițiilor din școli.”, a mai precizat prof. Iulius Timar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!