Ce aduce investiţiile cehe în Bihor, în timp de criză? La baza acestora stă lobby-ul pe care îl face consulul onorific al Slovaciei la Salonta, dar şi fiscalitatea şi adaousurile sensibil mai mici. Marti, a fost produsă scara cu numărul unu la Homorog. Aceasta a marcat practic inaugurarea unei investiţii cehe în zonă de un milion şi jumătate de euro. Investitorul ceh a demarat investiţia de la Homorog în urmă cu aproximativ doi ani, timp în care a încercat să-şi consolideze poziţia şi a trecut de la stadiul de depozit la producţie.
Tradiţie de 20 de ani
Cehii de la Homorog sunt singurii producători de scări din Bihor şi cel de-a doilea din România. Se vor produce scări pentru piaţa internă, dar mai ales pentru firma mamă din Cehia.
„Am venit în România după ce un angajat de-al nostru s-a întâlnit cu domnul consul Miroslav Jabloncsik la o expoziţie la Cluj. Am venit atras de adaosuri relativ mai mici, şi de fiscalitatea puţin mai mică decât în Cehia, dar şi de faptul că sunteţi o ţară mare cu potenţial, amplasată mai aproape de Ucraina, ţară în care noi exportăm. Noi producem scări de aluminiu simple, cu două şi cu trei tronsoane, scări eurostil de uz casnic şi scări forte, profesionale. Avem o producţie de 5000 de scări pe lună, pentru început. În trei-patru luni sperăm să ne extindem portofoliul şi să producem aproximativ 20 de tipuri de scări. În Cehia, avem un rulaj de aproximativ 25 de milioane de euro, anual şi dorim să ne extindem şi aici. Practic, în doi ani, vom dubla suprafaţa halelor de producţie”, spune Petr Blazek spune proprietarul Alve din Cehia.
V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!