Consiliul Local Girișu de Criș e un exemplu despre cum pot fi blocate proiectele de dezvoltare ale unei localități, dacă primarul nu are majoritatea voturilor. S-a întâmplat și la ultima ședință de Consiliu Local, când un consilier a lipsit, iar 7 dintre totalul de 13 aleși s-au opus în masă solicitărilor de concesionare a unor importante suprafețe de teren, venite din partea unor investitori care intenționau să-și extindă activitatea și să creeze noi locuri de muncă în comună.
Aleșii au respins și cererile a doi importanți investitori care doreau să creeze zone de agrement pe malul Crișului Repede, pe terenuri acoperite acum de gunoaie și care nu sunt productive. Nu e prima demonstrație de acest fel a aleșilor din Girișu de Criș. Ei s-au opus construirii unei săli de sport, modernizării școlii din localitate și transformării imobilului în Primărie, dar și altor proiecte. Aceasta în condițiile în care, spune primarul, „nici un consilier local nu a venit, în timpul mandatului său, cu un proiect de hotărâre pentru dezvoltarea comunei”.
„Nu mă voi opri din demersul de a atrage investiții în comună. Probabil în luna martie vom aduce din nou pe ordinea de zi solicitările de concesiune. Atunci voi cere să vină și oamenii din comună, să vadă cum votează aleșii”, spune primarul Ioan Pașca.
Șeful Primăriei Girișu de Criș Ioan Pașca are o majoritate fragilă în Consiliul local pe care o poate realiza doar cu sprijinul UDMR. În condițiile în care un ales a lipsit la ședința ordinară a Consiliului Local din decembrie și unul a votat împotrivă, sfârșitul anului a generat blocaje în dezvoltarea comunei. Aceasta ca urmare a respingeri în masă a solicitărilor investitorilor de a concesiona importante suprafețe de teren. „Au fost prezenți 12 consilieri din totalul de 13 consilieri, lipsind d-nul Meșter Marin. Ordinea de zi a avut 10 puncte, iar la Diverse, a fost solicitată consilierilor locali aprobarea, de principiu, în vederea demarării procedurilor de concesionare și închiriere a unor suprafețe de teren. Acest lucru a fost solicitat de către două societăți din satul Tărian și 2două persoane din satul Girișu de Criș. Aceștia au solicitat aceste concesionări de teren și închirieri în vederea extinderii obiectului de activitate”, explica primarul Ioan Pașca.
Șeful Primăriei Girișu de Criș anunța că întrucât comuna dispune de teren, e gata să închirieze sau să concesioneze teren potențialilor investitori. În aceeași ordine de idei, Primăria Girișu de Criș are aprobat deja un Plan Urbanistic Zonal prin care 23 de tineri au primit locuri de casă. Iată solicitările respinse de consiliul local: „S.C. CHEMX LPE SRL a solicitat suprafața de 2.000 mp de teren din fosta Fermă Zootehnică Tărian. Societatea are încadrate în muncă un număr de 8 persoane din satul Tărian, dorind ca după obținerea concesiunii să mai înființeze un număr de 4 locuri de muncă. La fel și SC Jurjiu Product a dorint să înființeze alte 4-5 locuri de muncă”, explică primarul de Girișu de Criș.
Nu vor nici zone de agrement
Aleșii au respins și solicitările a dăuă firme care intenționau să facă zone de agrement pe malul Crișului, acolo unde locurile sunt pline de gunoiae. „SC DEME SRL a solicitat suprafața de 27.300 mp teren în vederea realizării unei zone de agrement pe malul Crișului Repede, teren care este în prezent plin cu gunoaie și neproductiv. SC Nutrientul SA a solicitat suprafața de 4.500 mp teren în vederea realizării unei zone de agrement pe malul Crișului Repede, teren care este în prezent plin cu gunoaie și neproductiv.
Domnul Jurjac Dumitru din Girișu de Criș, fosta fermă Zootehnică, a solicitat suprafața de 7.544 mp pentru efectuarea unor construcții zootehnice”, precizează primarul. Care e decis să nu renunțe la ideea de a concesiona sau închiria teren celor care aduc plusvaloare în comună. O nouă încercare de a rezolva favorabil cererile va avea loc, probabil, în luna martie.
„Toate aceste terenuri urmau să fie scoase la licitație publică și după câștigarea licitației publice de către persoanele participante, acestea urmau să plătească taxe de peste 20.000 lei către bugetul local, conform rapoartelor de expertiză de pe aceste terenuri.
7 consilieri au votat împotrivă. Menționez că nici un consilier local pe timpul mandatului său, nu a inițiat nici un proiect de hotărâre pentru dezvoltarea comunei, în schimb unii opunându-se proiectelor de dezvoltare a comunei noastre, blocând proiecte precum: modernizarea Școlii Girișu de Criș și transformarea în Primărie comunală, construierea unei săli de sport, dar și alte solicitări de concesiuni în vederea dezvoltării economice a comunei ca și cele din precedenta ședință de consiliu. Pe unii din acești consilieri nu îi interesează dezvoltarea comunei, în schimb, înainte de a se prezenta la ședințe, vizitează caseria Primăriei pentru a-și încasa indemnizația de consilier în cuantum de 748 lei brut și 437 lei net pentru fiecare ședință la care participă. Las la latitudinea oamenilor să aprecieze dacă este mult sau puțin pentru activitatea unor consilieri”, a spus primarul Ioan Pașca.
Trimite articolul
XA inceput campania, pe spatele bihon…:)puneti la diverse proiectele….:)?,nu mai promovati asemenea prorcarii bihon.ro..
Domnule Pasca, lasati prostiile, aceste terenuri va aduceau un plus imens in conturi , va pregatiti cumva de retragere si nu stiti de unde sa mai adunati?
Ce spaga trebuia sa plateasca domnul Jurjac,? sa nu mai vorbim de cei de la firma Nutrientul , eu unul nu cred ca dumneavoastra chiar vreti sa dezvoltati comuna Girisu de Cris.
Cat despre activitatea consilierilor, de ce publicati numa cand vreti listele cu voturile consilierilor, de ce nu ne spuneti ce se discuta la fiecare sedinta de consiliu? ca sa stim clar ce se voteaza in consiliu (in cazul in care se voteaza ), si nu aprobati dumneavoastra direct fara nici o sedinta de consiliu.
Dar banii pe care ii primiti dumneavoastra ca primar nu vi se par cam multi , la ce activitate extraordinara aveti?
Ar fi cazul ca toata lumea sa se trezeasca , sa vada clar ce ati facut pentru comuna si cate ati facut pentru familia dumneavoastra.
-
Sa stii ca terenurile alea aduc la bugetul local bani nu in buzunarul primarului eu fiind un antrepenor care a cerut teren acolo pentru dezvolarea companiei imi este irosit timpul aiurea datorita unor asemenea consilieri. Cu stima.