Anunțul că va investi 60 de milioane de euro în parcul fotovoltaic care se va întinde pe 80 de ha la Diosig vine doar la câteva zile după ce PNE Group, care a dezvoltat parcul solar din Oradea, a anunțat că l-a vândut companiei israeliană Econergy , dezvoltatorul celui mai mare parc fotovoltaic din România. PNE se află în România de peste 10 ani având în portofoliu proiecte de energie eoliană și fotovoltaică, iar la Diosig a prospectat terenul încă de la debutul lui 2021.
[eadvert]
PNE Grup operează la nivel internațional și este unul dintre cei mai experimentați dezvoltatori de proiecte în parcuri eoliene onshore și offshore. Pe baza acestui succes, grupul a evoluat într-un „furnizor de soluții de energie curată” și consideră încurajatoare dezvoltarea pieței energiilor regenerabile.
Vineri seara, primarul de Diosig, Mados Attila anunța că comuna pe care o conduce „va deveni unul dintre cei mai mari producători de energie verde din județul Bihor. Prin investiția de 60 de milioane euro pe terenurile composesoratului se va înființa un parc fotovoltaic de 80 ha. A fost semnat contractul pentru această investiție. Perioada de concesiune e de 35 de ani. Intrăm în faza de obținere a certificatului de urbanism și de autorizare a constructiei.Conform experienței anterioare a investitorului în astfel de proiecte se estimează că se vor obține toate avizele, inclusiv de la Transelectrica, în aproximativ 18 luni.
După capoate începe construcția propriu- zisă care poate dura de la 6 la 12 luni.Se vor produce 80 de megawați în total. Pe lângă producția de energie verde, ne bucurăm că se vor înființa cel puțin 8 locuri de muncă”.
Terenul pe care va fi construit parcul fotovoltaic va putea fi, în continuare, pășunat.
Vânzarea parcului fotovoltaic de la Oradea a fost anunțată pe 14 martie 2022. Acesta are o capacitate similară cu cel de la Diosig, de peste 80 MW.PNE Group a dezvoltat parcul solar din Oradea până în faza construcției, reprezentând primul proiect fotovoltaic pe care îl vinde în România.
Concomitent, PNE Group a mai vândut în SUA un proiect cu o capacitate de 199 MW situat în statul Utah, care se află într-o fază timpurie de dezvoltare.
„Vânzarea acestor două proiecte fotovoltaice reprezintă o piatră de hotar în dezvoltarea strategică a modelului nostru de afaceri și demonstrează că suntem pe drumul cel bun. Pe lângă energia eoliană, acum dezvoltăm și proiecte fotovoltaice – în prezent în șapte țări din Europa, SUA și Africa de Sud“, a declarat președintele consiliului de conducere al PNE, Markus Lesser, potrivit unui comunicat de presă.
Anul trecut, PNE Group a mai vândut drepturile pentru trei proiecte de parcuri eoliene în România, cu o putere nominală totală de 220 MW, unui investitor global anonim.
„În prezent, lucrăm la proiecte fotovoltaice cu o putere nominală de peste 1000 MWp. Împreună cu partenerii noștri, aducem astfel o contribuție importantă la tranziția energetică globală”, a adăugat el.
Trimite articolul
XȘi ce or să facă cu ea? Că nu scrie. Construiesc parcul și produc energie. Și mai departe? Aaaa, se poate pășuna in continuare. LOL! Știri scrise pe jumătate. Atenție la cacofonii “că comuna”.
Când vom auzi de investiții ale primăriilor în energia verde pentru a asigura facturi mai mici la electricitate prin compensarea energiei consumate de locuitori cu energie produsă în parc și introdusă în rețeaua națională? Compensarea să se facă printr-un ajutor financiar anual acordat fiecărei gospodării având contract de furnizare valabil
-
Draga zsizsi, intrebarea ta nu are sens. Tu esti victima propagandei din epoca postadevar in care traim. Azi, sub presiune politica, noi cumparam energie verde la un pret de 2.7 ori mai mare pe MWh decat energia obtinuta din combustibili fosili si nuclear. Daca energia verde care ajunge in sistemul national este vanduta la pret triplu, investitia necesara pentru obtinerea ei are sanse sa se recupereze in opt sau zece ani, dupa care va fi profitabil maxim cinci ani, deoarece “generatorul” se uzeaza. Trebuie sa stii ca pe viitor, odata cu raspandirea energiei verzi, ea va deveni tot mai scumpa si inmultitorul 2.7 va creste.
-
Gazul e solutia. Cum a facut primaria in Oradea, cea mai moderna din tara. Trebuie urmat acest model de dezvoltare.
10
O mare prostie. Gazul e solutia
Niste prosti. Oradea trece pe gaz si astia fac de capul lor verde. O mare prostie care nu aduce bani la bugetul local, cum aduce un cet pe gaz.