Abram. Reprezentanți ai distribuitorilor de gaze, coordonatorul de proiect pentru introducerea gazului din cadrul Agenției de Dezvoltare Intercomunitară Bistra- Barcău, Adrian Șimon, consilierul județean Călin Gal, primarul de Suplacu de Barcău, Nicolae Tivadar, au fost oaspeții primarului de Abram, Gabriel Octavian Nuțaș, la inaugurarea investiției Stația de reglare-măsurare. OMW Downstream Gas a fost reprezentată la nivel de director, prin domnul Adrian Antonie, iar Premier Energy, la nivel de manager de zonă, prin domnul Stefan Enyedi. „Prin această investiție, sperăm că, în prima fază, cel puțin 100 de familii din Satu Barbă și Margine se vor racorda la gaz. Și sper că, pe măsură ce oamenii vor realiza avantajele încălzirii cu gaze, vor opta tot mai mulți pentru acest sistem. Acum, urmează să obținem licența de distribuție a gazelor de la ANRE, după care se vor executa racordurile la gospodăriile oamenilor”, a explicat primarul de Abram Gabriel Octavian Nuțaș.
Stația de reglare-măsurare asigură filtrarea, reglarea, măsurarea gazelor naturale și constituie un ansamblu de aparate, armături și accesorii montate într-o constructie proprie, de tip cofret metalic. Stația de reglare-măsurare de la Abram e una de tip smart. Instalaţia de automatizare realizează achiziţia de date de la echipamentele hardware de control şi monitorizarea procesului, crearea unui istoric al datelor înregistrate, afişarea grafică a acestora, local sau la distanţă (dispecerat zonal sau central) şi integrarea lor într-un sistem SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition).
Prezența managerului de zonă al Premier Energy la Abram are loc în contextul în care societatea, pe lângă Abram, are în concesiune localitățile Tăuteu și Suplac, care fac parte din ADI Bistra-Barcău. Managerul Stefan Enyedi explică că, în acest cadru, se dorește dezvoltarea sistemului de distribuție a gazelor naturale. Conform primarului de Abram, comuna pe care o conduce are în intenție dezvoltarea rețelei de gaz și în celelalte sate: Suiug, Cohani, Iteu Nou, Iteu și Dijir. Introducerea gazului, prin intermediul ADI Bistra -Barcău, unde sunt asociate 13 comune, e o variantă mult mai fezabilă de a avea acces la gaze, decât dacă fiecare comunitate ar încerca pe cont propriu un astfel de demers. „Pentru extinderea rețelelor de gaz, sunt necesare sume consistente. De exemplu, rețeaua de gaz de pe Valea Ierului, pentru nouă comune, pe o lungime de 270 km de rețea, ar necesita o investiție de 25 de milioane de euro. Lucrare pe care nu o face nimeni, în condițiile actuale. În cadrul ADI Bistra-Barcău, comunele partenere au posibilitatea de a accesa ori fonduri guvernamentale, ori fonduri europene”, explică Adrian Simon, coordonator al proiectului.
Trimite articolul
XFrumos articol. Intreb de ce despre Constructor nu s-a spus nimic.Lucram la acest obiectiv de 3 ani de zile pentru ca firma care a inceput constructiei retelei de gaz a bandonat lucrarea in 2009. In aceste conditii a fost necesar recostituirea traseului conductei in lugime de aprox 10 km prin sondaje si probe de presiune pe tronsone ,probe care sa garanteze ca lucrarile pot fi continuate si finalizate si in cele din urma conducta poata fi pusa in functiune.
Va multumim onorata redactie pentru impartialitatea de care ati dat dovada in articolul din 25.06.2020.
Cu respect
Director SC Construct Calin SRL
Nicolae Pop