Subcomisarul Paul Filimon, din cadrul Poliției Rutiere Bihor, le-a explicat jurnaliștilor că în acest fel superiorii lui ar fi încercat să-l facă să renunțe la o plângere penală pe care a depus-o după ce datele sale personale i-ar fi fost dezvăluite chiar de colegi de-ai săi unui om de afaceri, cu a cărui soție s-a certat într-o parcare.
„Am ajuns acum să risc pentru adevăr, pentru simplul fapt că nu am înțeles să pun familia preș la picioarele cuiva”, a declarat Filimon, care a acceptat să i se facă public numele, dar a cerut să fie filmat în semi-întuneric, pentru a nu fi ușor de recunoscut în spațiul public.
„Lucrurile să iasă așa cum trebuie, elegant”
Totul a început pe 22 februarie 2022, când Paul Filimon se întorcea de la serviciu, alături de soția lui. Polițistul spune că, ajuns în parcarea blocului, soția sa rugat-o pe o femeie să-și mute puțin mașina, pentru ca ei să poată parca.
„Pentru acest simplu fapt, ne-a adresat tot felul de injurii, inclusiv cu referire la mama mea”, a povestit Filimon.
Polițistul susține că a plecat spre apartament, pentru ca situația să nu degenereze. În schimb, femeia l-a acuzat pe Filimon că a scuipat-o – fapt negat de ofițer – și s-a dus la Poliția Oradea pentru a depune o plângere în acest sens.
[eadvert]
La scurt timp, subcomisarul Paul Filimon spune că a fost sunat de un bărbat care s-a recomandat a fi Marius Dronca, soțul femeii implicată în altercația din parcarea blocului. Bărbatul, despre care jurnaliștii Recorder au arătat că are afaceri de milioane de euro pe an în domeniul transportului de mărfuri, ar fi aflat în câteva minute numele și numărul de telefon al lui Filimon și l-ar fi apelat ca să îi transmită că „mă va învăța conduita de polițist”: „Mi-a spus că se va ocupa el personal ca lucrurile să iasă așa cum trebuie, elegant.”
Paul Filimon s-a declarat șocat că într-un timp atât de scurt i-au fost descoperite numele, numărul de telefon și faptul că este polițist, în condițiile în care mașina pe care o conducea era înmatriculată pe socrul său. De aceea a bănuit că cineva i-a accesat datele personale, iar acel „cineva” nu putea să fie decât din Poliție. Ca urmare, subcomisarul a depus o plângere pentru accesare neautorizată de date personale și alta pentru amenințare, pe numele lui Marius Dronca.
Potrivit Recorder, investigațiile declanșate în acest caz au arătat că datele lui i-ar fi fost date chiar de un polițist soției lui Dronca, la doar câteva minute de la sosirea acesteia în sediul Poliției Oradea. În plus, imediat după conflictul din parcare, Marius Dronca ar fi discutat la telefon cu un fin de-al său, polițist în cadrul BCCO Oradea, și chiar cu șeful acestei structuri, Mugurel Poinar. Acesta din urmă i-a fost șef lui Paul Filimon, pentru că acesta din urmă lucrase la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Oradea înainte de a trece la Poliția Rutieră Bihor.
Chemat la discuții, în bucătăria IPJ Bihor
A doua după incident, Paul Filimon susține că a fost chemat la cabinetul inspectorului-șef al Poliției Bihor, chestorul Alin Haniș. Într-o discuție purtată în bucătăria Inspectoratului de Poliție, Haniș i-ar fi transmis lui Filimon că omul de afaceri Marius Dronca „nu este un cetățean oarecare” și că acesta, fiind „foarte supărat”, vrea să se adreseze presei. În aceste circumstanțe, șeful Poliției Bihor s-ar fi oferit să programeze o mediere cu afaceristul.
Filimon a refuzat: „Aș fi fost umilit acolo, pentru că mă găseam în fața unui om de afaceri cu care eu nu am avut nicio legătură până atunci și șeful IPJ Bihor sunt ferm convins că nu urma să-l mustre pe dumnealui.” Investigația Recorder arată că, ulterior, într-o discuție pe Whatsapp, chestorul Haniș l-a întrebat dacă s-a împăcat cu „bolânzii ăia”, precizând că „nu vreau să mă amestec”, dar „poate scăpăm dracului” de plângerile penale înregistrate în acest caz.
Subcomisarul Paul Filimon a dezvăluit că a mai fost sunat de polițiști de la Control Intern și de la Poliția Oradea, unul dintre aceștia fiind chiar cel care i-ar fi accesat datele personale și care era pus acum să cerceteze chiar plângerea făcută de Filimon în acest sens.
Ulterior, o anchetă disciplinară făcută de Poliția Bihor l-a declarat pe Paul Filimon vinovat pentru incidentul din 22 februarie 2022, pentru că ar fi dat dovadă de ”comportament neadecvat în societate”. Polițistul a reclamat situația la Ministerul de Interne și la IGP, gest în urma căruia i s-a transmis că dosarul său a fost, de fapt, clasat:
„Dacă s-a clasat, s-a făcut pe lipsa vinovăției sau pe lipsa faptei, adică fapta pe care o susține doamna nu există. Sunt nevinovat, conform clasării domnului inspector-șef.”
Declarat apt condiționat
Polițistul Filimon a dezvăluit că, la un moment dat, a fost amenințat, de persoane necunoscute, în stil mafiot. Într-o zi, când s-a întors acasă, a găsit pe ușa apartamentului o pulbere albă. Chiar dacă substanța nu era periculoasă, incidentul i-a produs un șoc emoțional puternic soției sale, iar subcomisarul susține că a considerat acest gest drept un mesaj, el fiind fost ofițer antidrog.
„M-am temut pentru prima dată că acești oameni, la un moment dat, sunt dispuși să facă orice. (…) Mă tem pentru integritatea mea și a familiei mele și pentru libertatea mea”, a declarat Paul Filimon.
Acesta a mai arătat că, sub pretextul că ar fi avut probele la testele de atenție din cadrul unui examen psihologic, a fost declarat „apt condiționat”, măsură pe baza căreia i-a fost luat pistolul și nu a mai fost trimis pe teren. În plus, a fost trimis de inspectorul șef al Poliției Bihor la un control psihiatric, însă acesta nu a mai avut loc după ce Filimon a cerut, insistent, detalii despre motive pentru care a fost trimis la verificare.
Contactat de Recorder, chestorul Alin Haniș a refuzat să comenteze plângerile care sunt cercetate într-un dosar penal.
„Cu domnul Filimon nu am nicio problemă. Nicio treabă nu am cu absolut nimeni”, a transmis, la rândul său, omul de afaceri Marius Dronca.
VIDEO. Instituții pentru cei puternici. Cazul polițistului Filimon
Ministerul de Interne a cerut Poliției Române verificări în cazul anchetei Recorder de la Oradea
Trimite articolul
XȘi pe comisarul Pertea tot pe șicane a fost nevoit sa se mute la politia animalelor asa ca…
Iubi exim 🙂
-
bravo iubi, ai reusit sa arati ce poate IPJ bihor si viitorul agent de la circulatie Alin Hanis 🙂
Povestea pare cusuta cu ata alba. Un ditamai inspector sa se implice intr-o gainarie ca asta?
Oare pe cine deranjeaza inspectorul Hanish in realitate, daca a ajuns sa-i fie pomenit numele intr-o poveste de 2 parale?
Cu alte cuvinte ca sa priceapa tot crestinul, seamana a lucratura impotriva lui Hanish, tinta finala in acest caz.
-
pai de legaturile pe care le are hanis cu familia micula nu se zice nimic? povestea gunoiului aluia mic (victoras) care o imbracat haina de politist si o mers cu masina politiei prin oras nu o cunosti? atunci hanis nu o avut nimic de zis? l-a acoperit pe lichea:)) sper sa plece hanis si toti cei din politia oradea implicati in povestea asta. fac politia de ras!
-
carboane, asta ai inteles tu din tot video-ul?
Eu doar vad cat de corupti sunt sefii din IPJ bihor -
Mai carbon! Comentezi pe aradon si acum vad ca comentezi si pe bihon. Oare iei toate ziarele la rand si te erijezi in avocatul diavolului?!
Nu ma mira. Cunosc personal cazuri de politisti la care li s-a luat arma și care au fost ținuți cu lunile sub supraveghere psihologica din comanda sefilor tocmai ca ori s-au pus raul cu seful ori au deranjat pe cineva important. Se practica acest terorism administrativ. Din cauza asta nu funcționeaza poliția, jandarmeria, judecatoria și alte instituții. Este ori despre orgoliu ori despre bani ori despre amandoua si cei care sufera sunt tot cei care isi fac treaba. De aia merg lucrurile la noi in tara cum merg pentru ca cei mai coruptibili și murdăriți sunt tocmai cei in cele mai mari funcții. Și mai sunt și colegii corpți și coruptibili care îți fac zile negre dându-se în barca șefului, pentru că nu-i așa: dacă la șef le merge bine, le va merge și lor.
Se pare ca voi ziaristii BIHOR, sunteti tributari mafiei oradene de orice fel, altfel mi-ati fi publicat comentariul.