Creşterea bivoliţelor este o activitate din ce în ce mai rară. În anii comunismului, probabil că nu era sat în care să nu fie cel puţin un gospodar care creştea bivoli. În 2013, în România erau doar încă 13.000 de bivoli. Şi aceasta în condiţiile în care, doar şase ţări din Europa mai cresc bivoli, iar România ar ocupa locul doi, după Italia, în acest clasament.
Ferma de la Lăzăreni
Un bihorean se încăpăţânează să ducă mai departe activitatea care îi aminteşte de strămoşii săi. La Lăzăreni, Samuel Ioan Tiponuţ a înfiinţat o fermă de bivoliţe. Asta după ce, a mărturisit tânărul pentru agrointel.ro, în gospodăria în care s-a născut au existat dintotdeauna câteva exemplare de bivoliţă. În ferma sa de 26 de animale, tânărul Samuel încearcă să întreţină atât exemplare pentru lapte, cât şi pentru reproducţie. Ferma de bivoliţe de la Lazăreni a fost pusă pe picioare acum peste un deceniu şi a demarat cu cinci animale. Atât laptele, cât şi carnea de bivoliţă au caracteristici superioare. Prea puţin români le cunosc însă.
Laptele de bivoliță nu are colesterol (grăsimea laptelui de bivoliță este mai săracă în colesterol de 100 de ori față de grăsimea laptelui de vacă sau alte specii) şi este folosit, cu succes, în hrana copiilor sau a persoanelor cu probleme de sănătate, este bun pentru afecțiuni interne și osoase. Piaţa produselor lactate de bivoliţă şi în special de brânzeturi este în corelaţie cu efectivul de bivoli şi cu cererea consumatorilor. Astfel că, preţul laptelui de bivoliţă este foarte ridicat (1,2 euro/kg), fiind de patru ori mai mare decât al celui de lapte de vacă. Din laptele de bivoliţă se face Mozzarella, iar pe piaţa externă este căutat în : Germania, Franţa, Marea Britanie, Elveţia, SUA, Japonia.
Vor să se extindă
Pe lângă tăierile necontrolate şi îmbătrânirea populaţiei rurale, accesul greoi la credite e în topul cauzelor care au dus la scăderea dramatică a numărului de bivoli. Pentru o fermă de 40 de bivoli, investiţia minimă e de 100.000 de euro, bani de care oamenii nu dispun. Conştienţi de comoara pe care o au în fermă, crescătorii de bivoli din Lăzăreni îşi doresc să producă şi specialităţi din laptele de bivoli, chiar dacă produc încă prea puţin lapte pentru o asemenea operaţiune. De asemenea, familia Tiponuţ ia în calcul posibilitatea de a face salam din carnea de bivol. Pe piaţă, un kilogram de salam din carne de bivol costă 40 lei.
Bivolițele nu sunt pretențioase în privința hranei, şi sunt considerate una dintre cele mai sănătoase specii de animale, având autoprotecție la boala vacii nebune, bruceloză, leucoză și TBC. Biovolii de la Lăzăreni sunt hrăniţi din ceea ce produce familia Tiponuţ pe o suprafaţă de 28 ha, producţii obţinute din sămânța de porumb dintr-un soi foarte vechi, moștenit de pe vremea bunicului lui Samuel, un soi rezistent la boli şi dăunători.
Citiți principiile noastre de moderare aici!