În octombrie, anul trecut, se deschidea la Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural expoziţia interactivă „Schițe și mecanisme, în realitate și jocuri virtuale Leonardo da Vinci” în cadrul MoO Kids – Muzeul Copiilor, cu scopul de a crea un spaţiu în care aceştia să se poată juca dar să poată şi învăţa despre invenţiile lui DaVinci.
De data aceasta, în continuarea expoziţiei din octombrie, muzeul oferă copiilor o alta, intitulată „Invențiile Evului Mediu. Leonardo Da Vinci – apă, vânt şi foc”. Ea vine în completarea celei dedicată schițelor și mecanismelor inventate de Leonardo Da Vinci în domeniul armamentului, energiei și agriculturii. Cei mici au ocazia de a cunoaşte alte mașinării ale inventatorului, respectiv a celor puse în mișcare de energia apei, vântului și focului, folosite la măcinatul cerealelor, spargerea minereurilor, la armele de foc etc.. Exponatele pot fi privite în mișcare, cu zece dintre acestea se poate interacţiona, mecanismele oferind privitorului o experiență inedită, atmosfera fiind completată de jocuri de lumini si sunet.
La fel ca şi prima expoziţie, şi aceasta este realizată în colaborare cu Attila Kun, administratorul ei, respectiv Lajos Antal, realizatorul obiectelor create după schițele inventatorului Leonardo da Vinci. Tâmplarul Lajos Antal, din Cauaceu, studiază lucrările lui Leonardo Da Vinci de 15 ani. Iniţial, a lucrat pentru un profesor italian. Timp de şase ani, a realizat 35 de maşinării Da Vinci în mai multe copii, pentru trei muzee Da Vinci din Italia, cu sediul central în Torino.
Machetele din expoziţia deschisă joi în Muzeul oraşului Oradea au mai fost expuse în Polonia. La realizarea acestora Lajos Antal şi Attila Kun au lucrat mai bine de un an pentru a le face şi interactive, spre bucuria micilor vizitatori. Se pot vedea în zona Lapidariu din corpul A al muzeului draga, compusă din două ambarcaţiuni paralele, în mijloc cu o roată cu lingură, care scoate nămolul din albia unui râu, sau obuziera, moara de vânt, fortăreaţa ori elicea.
În luna martie vor fi schimbate câteva din machetele primei expoziţii, iar cea de a doua, „Invențiile Evului Mediu. Leonardo Da Vinci – apă, vânt şi foc”, va rămâne la dispoziţia vizitatorilor până în luna mai.
Pentru că pietrele din Lapidariu se inventariază în scopul de a fi restaurate, managerul muzeului, Angela Lupşea, precizează că nu a dorit închiderea acestui spaţiu pe perioada restaurării pietrelor, ci a preferat să extindă expoziţia DaVinci valorificând spaţiul expoziţional şi luând în calcul noul circuit. O lecţie de şcoală ţinută în cele două expoziţii dedicate lui Leonardo Da Vinci va ţine cu siguranţă captivă atenţia elevilor, timp de câteva ore. Costul unui bilet este de 15 lei pentru ambele expoziţii. .
Citiți principiile noastre de moderare aici!