„Leii” orădeni au avut mână bună, în urmă cu jumătate de an, atunci când au decis să-l sprijine pe elevul Cristian Roşu să se afirme la cel mai mare târg de inventică din lume. Tânărul de 19 ani confirmă şi revine în atenţia publică cu o nouă invenţie. Două mănuşi cu accelerometre, nişte fire, o cască, un aparat. Acesta este aparatul care îi ajută pe surdo-muţi să poată comunica fără translator.
Este opera a doi tineri, unul din Zalău şi unul din Marghita. Bihoreanul este student la Cluj la Automatizări şi Calculatoare şi nu este la prima ispravă de acest fel. În prima jumătate a anului, el a fost prezent la cel mai mare târg de inventică din lume, în SUA, de unde s-a întors cu premiul I şi un premiu de 3000 de euro. Invenţia cu care s-a prezentat în America a fost un aparat care previne accidentele.
Cristian Roşu era atunci elev la Colegiul Emanuil Gojdu. Mecanismul care îi ajută pe surdo-muţi să comunice se bazează pe nişte mănuşi cu accelerometre care au rolul de a detecta mişcarea mâinilor în spaţiu şi de a o înregistra. Fiecare deget are senzori care înregistrează mişcările, mişcări care sunt transformate în sunte cu ajutorul unui soft. Aparatul este încă perfectibil.
V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!