În urma acţiunii de monitorizare a rozatoarelor din culturile agricole la nivel naţional s-a constatat o invazie a acestor dăunători în culturile de cereale păioase, rapiţă precum şi în livezi. Datorită acestei situaţii, Comisia Naţională de Omologare a Produselor de Protecţia Plantelor (CNOPP) din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a aprobat acordarea unei autorizaţii temporare pentru utilizarea produsului Thionex 35 EC (35 % endosulfan), pentru o perioadă de 120 de zile în intervalul cuprins între 10.11.2010 şi 9.03.2011. De asemenea, s-a luat decizia de extindere a domeniului de utilizare la cultura de rapiţă pentru produse: Bromakol, Critox şi Delicia Gastoxin.
„Având în vedere că produsele sunt clasificate ca produse toxice şi foarte toxice utilizarea acestora va fi efectuată doar de persoane autorizate de către Direcţia Agricolă prin Unitatea Fitosanitară”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Bihor.
După data de 9 martie 2011 stocurile de Thionex 35 EC nu vor putea fi utilizate deoarece la acestă dată expiră valabilitatea autorizaţiei temporare de utilizare a acestui produs.
Dăunători
Obţinerea unor recolte de calitate superioară în condiţiile unor costuri cât mai reduse, nu poate fi realizată decât prin aplicarea unor tehnologii specifice, perfecţionate care să permită o valorificare superioară atât a resurselor naturale cât şi a inputurilor.
Pe lângă măsurile agrofitotehnice specialiştii spun că este obligatorie tratarea seminţelor cu fungicide şi insecticide sau amestecuri numite insectofungicide, omologate în acest scop ştiut fiind că, unica măsura sigură de combatere a dăunătorilor de sol şi a bolilor care se transmit prin sol şi sămânţă este tratamentul seminţei. Alegerea produsului de uz fitosanitar trebuie să ţină seama de organismele dăunătoare care urmează a fi combătute şi de asolamentul culturii.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!