Elevii de la Liceul de Arta din Oradea învaţă să protejeze natura. Proiectul Comenius multilateral „E.C.O.G.A.I.A. – Education pour Construire et Optimiser la Gestion Active et Interculturelle a l Environnement”, derulat în parteneriat cu Italia, Franţa şi Spania, a fost lansat, ieri, la Liceul de Artă din Oradea. Proiectul, finanţat de Uniunea Europeană, este coordonat de Colege „Via Domitia” din Poussan (Franţa).
Lansarea oficială a proiectului a fost acompaniată de Orchestra de Cameră a Liceului de Artă, dirijată de profesoara Nagy Viola, care a interpretat piesa „Dansuri”, de Franz Schubert. Elevii au îmbrăcat tricouri verzi şi au ţinut în mână baloane de culoare verde, pe care au fost inscripţionate obiectivele proiectului.
„Prin această lansare de baloane am dorit ca aceste obiective să fie răspândite, citite şi urmate de cât mai mulţi cetăţeni ai Uniunii Europene”, a explicat profesoara Sorina Tivadar, coordonatoarea proiectului la nivelul Liceului de Artă.
Conştiinţă ecologică
„Culoarea verde este culoarea mediului, a naturii, a vieţii. Scopul proiectului este formarea unei conştiinţe ecologice europene şi internaţionale şi sensibilizarea elevilor la problemele de mediu. Am început să lucrăm pentru proiect încă de luna trecută. Proiectul pe care-l coordonează Liceul de Artă se numeşte «Pro Natura». Proiectul se va derula pe o perioadă de doi ani. Ne-am propus ca în fiecare lună să derulăm câte o activitate”, a declarat Sorina Tivadar.
Din grupul de lucru „Pro Natura” fac parte: profesoara Doina Marcu, directoarea Liceului de Artă şi profesorii Irina Iurea, Salomeea Velea, Sorina Tivadar, Ioana Oprea, Mihaela Costea, Marius Tivadar, Cristian Ciorba, Călin Hotupan, Ancuţa Pop, Nada Panait şi Dorin Damaschin.
Următoarea activitate, planificată în cadrul proiectului, este un schimb de experienţă cu partenerii, în Franţa, la Poussan. De asemenea, în luna decembrie artiştii vor confecţiona globuri şi obiecte pentru împodobirea bradului de Crăciun din materiale reciclabile. Activităţile vor continua şi anul viitor cu crearea de spaţii verzi în curtea şcolii, desene pe asfalt, expoziţii de măşti tradiţionale şi obiecte de artă, confecţionate din materiale reciclabile, precum şi cu schimburi de experienţă cu partenerii proiectului în Spania şi la Oradea.
C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!